Mitt i Huddinge

ENGAGEMANG.

Hon rider för att uppmärksam­ma övergrepp.

- Text: Anders Björklund

Det var när Jennie Porsbjers vuxna väninna berättade att hon varit usatt för sexuella övergrepp som hon bestämde sig. Jennie skulle bli de utsatta barnens riddare. I fyra dagar och tre nätter går turen med häst och hund genom både Salem, Botkyrka och Huddinge. På nätterna sover de i skogen.

För ett par år sedan berättade min väninna att hon varit utsatt för sexuella övergrepp under sin uppväxt. Jag är den ende som vet. Ingen mer. Hennes berättelse gjorde så ont att höra. Jag visste inte vart jag skulle göra av smärtan. Nu har jag blivit barnens riddare.

Jag tänker att det tunga ämnet blir lättare för barn att ta till sig när jag kommer med min häst och hund. Jag vill både informera om hur du kan få hjälp och sprida hopp. Som barnens riddare vill jag visa att sagornas och lägereldar­nas tid inte är förbi.

Jag växte upp i Salem och Grödinge. Under fyra dagar rider jag från Stallarhol­men där jag bor nu med min familj upp till Salem där mina föräldrar fortfarand­e bor. Sedan går turen vidare genom Tumba, Tullinge, Flemingsbe­rg, Huddinge och så vidare till Skogskyrko­gården.

Förra året gjorde jag min första ritt. Jag är medveten om att jag måste se många drabbade både på ritten och i min vardag. Vart femte barn har någon gång blivit utsatt för övergrepp.

Hon tog broschyren jag delar ut och lämnade tårögd.

En kväll i Södertälje centrum förra året mötte jag en ung tjej. Hon tog broschyren jag delar ut från Rädda Barnen och lämnade tårögd. Och när min familj arrangerad­e ponnyridni­ng för ett par år sedan för att uppmärksam­ma övergreppe­n kom nio vuxna kvinnor fram och berättade att de varit utsatta när de var barn.

Att vår hund Weila är med känns tryggt när jag slår läger i skogen. Vi sover under bar himmel. På dagarna rider jag på vanliga vägar och genom centrum för att träffa på människor.

På Skogskyrko­gården möter min hjälpsamma familj upp. Här vilar också min syster som dog i en sjukdom för ett år sedan. Ritten avslutas med att vi fikar tillsamman­s vid hennes grav.

 ?? | Foto: Jennie Porsbjer ??
| Foto: Jennie Porsbjer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden