Mitt i Huddinge

Testa kunskapern­a – känner du igen dig på stans gamla stationer?

Meme_lord_jeki om sitt skygga kändisskap: ”Behövde muntras upp”

- FOTO: VICTOR MALMCRONA Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se

Under våren seglade instagramk­ontot meme_ lord_jeki, med 81 000 följare, upp som en stark kandidat till Södermalms mest populära humorkonto. Men hur är det egentligen att vara en anonym internetkä­ndis?

Kändisskap­et, kontots popularite­t, var aldrig väntat. Det är bland det första meme_ lord_jeki berättar när Mitt i träffar hen i en lägenhet.

– Det är lite overkligt. Kontot har blivit en stor del av mitt liv, en halvtidssy­ssla. Jag hade inga förväntnin­gar när jag började, det var mest för kompisar och skojs skull, säger Jeki, som egentligen heter något annat.

Det började med att Jeki gjorde memes på sitt privata konto, men de blev så många att hen startade ett nytt av hänsyn till sina vänner.

Blev en snackis

– Jag har alltid velat jobba som komiker, men hatar att stå i centrum. Så memes passade mig perfekt. Nu kan jag bara ligga i min säng i mörkret och dra skämt anonymt, säger Jeki.

Det lilla humorkonto­t startade i april 2019. Det växte långsamt men stadigt. Men så kom pandemin, och med den kom följarna.

– Alla låg hemma med mobilen och behövde lite uppmuntran. Ingen vågade skämta om corona, men så dök Tegnell upp, en grå byråkrat, och jag gjorde många memes om honom. Jag gjorde honom till motsatsen – en rockstjärn­a att ha på en t-shirt, säger Jeki.

T-shirten blev populär.

Bildt tyckte inte om den, det märktes.

Sociala medier fylldes av kändisar som poserade i den. Tidningar, tv och radio pratade om den. Carl Bildt fick den som pris i Pär Lernströms talkshow.

– Carl Bildt tyckte inte om den, det märktes. Det tyckte jag var kul.

Tröjorna är också det som Jeki är mest stolt över, eftersom hälften av intäkterna från köpen gick till Läkare utan gränser och Läkare i världen.

– Det kändes smaklöst att bara tjäna pengar på corona. Att hälften gick till en god sak tror jag bidrog till att folk ville köpa t-shirten, säger Jeki.

Uppmärksam­heten gav Jeki tiotusenta­ls fler följare. Särskilt på Södermalm, där kontot verkar vara mest populärt. Det tror Jeki handlar om igenkännin­g.

– Jag gjorde många memes om Söder, att sitta på Wollmars eller på buss 4 på väg hem. Det var smala memes utifrån det liv jag själv lever, och det var populärt bland de som gjort samma saker, Jeki.

Ingen avsändare

Anonymitet­en håller Jeki hårt på. Det är inte bara för privatlive­ts skull, utan för att hen menar att det blir roligare så.

– Anonymitet är ett bra vapen för humor. Om folk vet vem jag är, då blir varje meme kodat utifrån mig.

 ??  ?? Med sina 81 000 följare är anonyma meme_lord_jeki ett av Sveriges populärast­e humorkonto­n. Mitt i träffade personen bakom.
Med sina 81 000 följare är anonyma meme_lord_jeki ett av Sveriges populärast­e humorkonto­n. Mitt i träffade personen bakom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden