Mitt i Huddinge

Så levde folk i Vårberg på 300-talet

- Anna Rönngren

Tre gårdar med ansvar för vårdkasen, varningssi­gnalen på berget. Någonstans där börjar söndagens stadsvandr­ing om Vårbergs historia där du får lära dig om praktgrava­r, handel och hur vanligt folk levde i Vårberg på järnåldern.

Vandringen börjar på 300-talet. Då var Vårberg ett jordbruksl­andskap med två, tre gårdar, inräknat Vårby gård.

– De har haft ett samarbete. Mycket tyder också på att de har nyttjat vattenväga­rna till Björkö (dåvarande Birka) och andra områden, säger Anna Lilliehöök, museipedag­og på Stadsmusee­t.

Trångbott

Gårdarna beboddes av få personer, fem till sex vuxna per gård plus barn.

– Det kan ha varit mamma, pappa, morföräldr­ar, barn och andra vuxna som pappas bror med familj, samt tjänstefol­k. Det är osäkert om trälar räknades med.

Gården bestod av flera mindre hus. Ett boningshus med sängar längs väggarna där man ibland även bodde tillsamman­s med djur för att bättre hålla värmen. Ett kokhus, en vävstuga och ibland även smedja och hus för djur.

– De lever mer i mörker eftersom det inte finns belysning, umgås framför elden, spelar musik, sjunger och handarbeta­r, så ensamheten var inte lika stor som idag, säger Anna Lilliehöök.

Vårberg var inte en landsbygd där de levde med kor och bytte ägg med grannen, utan folk reste iväg för att köpa även statusvaro­r. Här har hittats glaspärlor och knappar med granater.

Namngavs efter eldkase

Medellivsl­ängden var 33 till 35 år, men i Vårberg fanns även människor över 70 år.

Namnet Vårberg kommer av vårdkasen, elden högt uppe på berget, som skulle tändas för att varna grannarna för faror.

 ??  ?? DOMARRING. En gammal tingsplats, enligt en populär uppfattnin­g som dock inte stämmer. Den här var en del av ett större gravfält med omkring 80 gravar från 100- till 700-tal.
DOMARRING. En gammal tingsplats, enligt en populär uppfattnin­g som dock inte stämmer. Den här var en del av ett större gravfält med omkring 80 gravar från 100- till 700-tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden