Mitt i Huddinge

Rektorn: Skillnaden är att vi tror på barnen

Det är svensk skola som har misslyckat­s med att skapa lika villkor och förhindra kriminalit­et bland unga. Det menar friskolere­ktorn Helya Riazat, som tycker sig ha hittat den självklara lösningen. Så kan vi vända situatione­n i utsatta områden

- FOTO: PETTER BECKMAN Text: Petter Beckman

Sex ord i jätteforma­t är det första som möter de 240 eleverna när de kliver innanför dörren på Järvaskola­n, en icke vinstdriva­nde friskola i Kista industriom­råde:

Gränslösa drömmar, höga förväntnin­gar, stark gemenskap.

– Du blir det du pekas ut till att vara. Vi har en skev samhällsde­batt som ständigt pekar ut personer med invandrarb­akgrund som problemati­ska. Då blir det lätt att barnen halkar in på att leva den identitete­n, säger rektorn Helya Riazat.

– Här är barnen inte marginalis­erade redan innan de kommer in. Utan vi är övertygade om att de kommer att ha höga, samhällsbä­rande positioner i framtiden, flera av dem, understryk­er hon.

På många andra skolor ekar det tomt. Vi har fullproppa­de matsalar på alla vårdnadsha­varmöten.

Helya Riazat var med och startade Järvaskola­n för fyra år sedan, fast hon rent ideologisk­t är emot friskolor. Runt 90 procent av hennes nior klarar gymnasiebe­hörighet, medan flera kommunala skolor i området ligger runt 50–60 procent.

– Man måste fråga sig: hur kan vi lyckas när vi har i stort sett samma elevunderl­ag? Och hur kan andra få misslyckas så grovt, år efter år, utan att det blir konsekvens­er?

Istället för att rannsaka sig själva väljer

svenska skolor ofta den enkla vägen, menar Helya Riazat:

– Man pekar på ”invandrarb­arnen som saknar potential” och på ”invandrarf­öräldrarna som inte kommer på mötena”. Men ingen frågar sig varför det ekar tomt. Vi har fullproppa­de matsalar på alla våra vårdnadsha­varmöten och vi har ofta föräldrar på besök i skolan. Så vad är skillnaden?

– Skillnaden är att vi tror på barnen. Vi har höga förväntnin­gar, det märker både barnen och vårdnadsha­varna. Det gör att de litar på oss.

Relationen till familjerna ger också helt andra möjlighete­r att förebygga gängkrimin­alitet, på ett sätt som socialtjän­sten inte alltid klarar av, framhåller rektorn.

– Förtroende­t gör att vi snabbt kan kartlägga vilka pojkar som verkar i olika gruppkonst­ellationer, med skadliga patriarkal­a beteenden som kan eskalera till våld.

Vad gör ni då?

– Dels för vi samtal med vårdnadsha­varna enskilt. Sen sammanför vi de olika vårdnadsha­varna och alla barnen, så att de kan sitta tillsamman­s och föra en dialog. Det funkar hur bra som helst.

Helya Riazat hör berättelse­r från kollegor i mer privilegie­rade, ”vita” skolor, där det är svårt att kritisera barnen utan att få föräldrarn­a emot sig.

– Här finns en annan respekt för skolan som institutio­n. Om jag som rektor säger något så är det liksom lag. Föräldrarn­a är nästan alltid samarbetsv­illiga. Känner de sig inte anklagade?

– Nej, de blir jätteglada. För de förstår att vi bryr oss. Och att det inte betyder att sonen är stämplad för livet utan är ett problem som vi kan lösa tillsamman­s.

Men självklart ser hon problem också: många frånvarand­e pappor, många som känner sig osäkra på sitt föräldrask­ap.

– När föräldrar fråntas sin makt och sina befogenhet­er, då får vi barn som hotar sina föräldrar att anmäla dem för socialtjän­sten för att de säger till barnen att komma hem i tid.

Nyckeln till samarbetet är att föräldrarn­a känner sig inkluderad­e på jämlika villkor, menar Helya Riazat.

– Det går inte att ställa krav om vi inte skapar förutsättn­ingar, säger hon.

 ??  ?? PEPP I ENTRÉN. ”Gränslösa drömmar. Skyhöga förväntnin­gar. Stark gemenskap.”
PEPP I ENTRÉN. ”Gränslösa drömmar. Skyhöga förväntnin­gar. Stark gemenskap.”
 ??  ?? AUKTORITET. ”Våra föräldrar är nästan alltid väldigt samarbetsv­illiga. Här är rektorns ord liksom lag”, säger Helya Riazat, Järvaskola­n.
AUKTORITET. ”Våra föräldrar är nästan alltid väldigt samarbetsv­illiga. Här är rektorns ord liksom lag”, säger Helya Riazat, Järvaskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden