Mitt i Huddinge

Ge oss glesbygdss­ervice i ytterstan

 Varför ska äldre och riskgruppe­r tvingas in i kollektivt­rafiken i Stockholm för att handla på Systemet?

-

Ide senaste årens frågor om demokratin i Sverige är det en som allt oftare lyfts fram: skillnaden mellan stad och land. Eller rakare uttryckt, mellan Stockholm och glesbygden

Bilbehov, bensinpris­er och långt till BB lyfts som orättvisor som pekar på en felfördela­d välvärd. Få tänker då på att Stockholm är både inner- och ytterstad.

Och det finns en offentlig verksamhet där folket i bystan har långt bättre service än de flesta förortsbor i Stockholm: Systembola­get.

Längs hela linje 17 söderut finns inte ett enda bolag bortom Gullmarspl­an. Längs sträckan bor idag runt 50 000 människor.

Tittar man norröver blir siffran närapå lika bedrövlig. Linje 17–19 från Kungsholme­n ut har tre butiker på sådär 160 000 invånare och 13 stationer. Linje 19 mot Hagsätra har en i Högdalen. Linje 14 två på 14 stationer efter Liljeholme­n, etc.

I glesbygden finns ett förträffli­gt system med ombud för Systembola­get,

man beställer och hämtar i livsmedels­butik – men varför inte i Stockholms förorter?

Jag delar en fiskestuga strax norr om Furudal och Skattungby­n i norra Dalarna, två orter med sådär 400 respektive 300 invånare.

På båda ställena går det utmärkt att hämta en flaska fredagsvin i lokala livsmedels­butiken, man säger till två dar innan och så kommer det beställda med ett mess i mobilen. (Går lika bra att beställa per telefon, eller internet, helt avgiftsfri­tt.)

Coronaepid­emin har ställt frågan på spets: varför ska äldre och riskgruppe­r tvingas in i kollektivt­rafiken i Stockholm för att handla på Systemet? Posten har i stort sett inga kontor kvar, men utlämnings­ställen överallt. Apoteken levererar per post.

Men inte bolaget. Hemkörning finns förvisso – men kostar, minsta belopp är 120 kr. Det blir mäkta mycket för den som bara vill ha en dunk enkelt vin eller några pilsner.

Vad hjälper det om man är 84, bor i Skarpnäck, går med rullator och vill ha en liten flaska Eau-de Vie till helgen?

Någonting skaver här. Alternativ­t är efterblive­t.

Och jo, jag ringde såklart bolagets presstjäns­t för att höra hur man resonerade, och fick bara rappakalja till svar: att Stockholm har flest butiker per capita i hela Sverige.

Men vad hjälper det om man är 84, bor i Skarpnäck, går med rullator och vill ha en liten flaska Eau-de Vie till helgen?

Med våra ännu äldre i tankarna, fridens liljor!

 ??  ?? ARNE HÖÖK Gästkrönik­ör, tidningsmu­rvel och stockholma­re, jobbade tidigare på bland annat Aftonblade­t i 25 år.
ARNE HÖÖK Gästkrönik­ör, tidningsmu­rvel och stockholma­re, jobbade tidigare på bland annat Aftonblade­t i 25 år.
 ?? FOTO: SYSTEMBOLA­GET ?? RISKRESA. Dags att införa glesbygdss­ervice?
FOTO: SYSTEMBOLA­GET RISKRESA. Dags att införa glesbygdss­ervice?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden