Mitt i Huddinge

”Skattebeta­larna får allt mindre kommunal service.”

- Maria Hilber Fredrik Lundin initiativt­agare till ”Upproret mot moderatled­da koalitione­n i Huddinges skattesänk­ningar”

Huddinge kommun går under 2020 med ekonomisk vinst. Detta delvis tack vare bidrag från staten som ska mildra de negativa effekterna på välfärden under pandemin. I den styrande koalitione­ns budget för 2021 ökas anslagen med 17,5 miljoner till grundskola­n, 8,5 miljoner till förskolan och 7 miljoner till drift- och underhåll av stadsmiljö­er.

Dessa ”satsningar” innebär dock en nedskärnin­g om man tar hänsyn till PKV (Prisindex kommunal verksamhet). Enligt PKV saknas uppräkning­ar på sammanlagt 11 procent under åren 2017–2021, och grundskole­nämnden fick under dessa år endast 3 procent. Trots att varken förskolan eller skolan kommer att få mer än 1 procents uppräkning i budget för 2021, vill kommunstyr­elsens ordförande Daniel Dronjak (M) och den borgerliga koalitione­n ”satsa” genom att sänka skatten och skära i välfärden. Socialnämn­den och vård- och omsorgsnäm­nden får inga pengar alls, dvs. 0 procent i uppräkning i budgeten. Satsa på riktigt istället för sänkt skatt!

Vilka ytterligar­e försämring­ar i vård, omsorg och skolor kan våra barn och äldre tolerera? Verktyget kolada. se som samlar statistik från landets alla kommuner visar att kostnadern­a för skolan och förskolan är relativt låga jämfört med andra kommuner i Stockholms län. I många år har både anställda och brukare efterfråga­t fler resurser och mer personal i de kommunala verksamhet­erna. Följderna av “satsningar­na” ser vi idag i form av en orimlig arbetsbela­stning för kommunens anställda och bland de högsta sjukskrivn­ingstalen i länet.

De anställda och facken har i omgångar varnat för konsekvens­erna av fler besparinga­r. Kommunen gör förvisso ekonomisk vinst i nuläget, men priset betalas av Huddinges barn, gamla och välfärdsme­darbetare.

Ytterst är det kommunens skattebeta­lare som får allt mindre kommunal service.

Vi har kanske en hög skattesats, men läget är framöver alltför dåligt för att prioritera sänkt skatt. Vi känner oss återigen blåsta av den moderatled­da koalitione­ns välfärdsfi­entliga prioriteri­ngar, men nu är det hög tid att syna bluffen.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? KRITISKA. Insändarsk­ribenterna menar att välfärden i Huddinge kommer att försämras med koalitione­ns budget, genom exempelvis mindre pengar till förskolan.
FOTO: JANNIE FLODMAN KRITISKA. Insändarsk­ribenterna menar att välfärden i Huddinge kommer att försämras med koalitione­ns budget, genom exempelvis mindre pengar till förskolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden