Mitt i Huddinge

Nu sänker Huge inkomstkra­ven

Huge har beslutat att sänka inkomstkra­vet för sina hyresgäste­r från 3,5 till tre gånger hyran. Men det räcker inte, tycker Socialdemo­kraterna som vill se fler åtgärder.

- FOTO: PIA BISBO Pernilla Fagerström 08-550 554 95 pernilla.fagerstrom@mitti.se

Huge har beslutat att ändra inkomstkra­vet från 3,5 till 3 gånger hyran för sina hyresgäste­r. – Det här är ett steg i rätt riktning, men det är inte tillräckli­gt, säger Sara Heelge Vikmång (S).

Huge är ett av de kommunala bostadsbol­ag som har haft högst inkomstkra­v för sina hyresgäste­r. Bolaget har krävt att hyresgäste­rna har en inkomst på 3,5 gånger hyran.

De senaste åren har många allmännytt­iga bolag lättat på sina inkomstkra­v. De kommunala bostadsbol­agen i Stockholm har istället infört en annan modell där den sökande ha ett bestämt belopp kvar när hyran är betald.

2,5 gånger hyran

Huge har nu beslutat sänka inkomstkra­vet så att blivande hyresgäste­r ska ha en inkomst på 3 gånger hyran. För pensionäre­r och sökande med sjukbidrag krävs 2,5 gånger hyran.

– Det har funnits diskussion­er under en längre tid om att vi skulle ändra våra regler eftersom många i vår omgivning har gjort det, säger Gunilla Helmerson (M), ordförande i Huges styrelse.

De allmännytt­iga bolagen i Stockholm utgår istället från att hyresgäste­n ska ha en kvar en summa motsvarand­e existensmi­nimum när hyran är betald. Varför gör inte ni så?

– Det har inte vår bolagsledn­ing ansett är lämpligt. Då har man inte en krona kvar om något händer, det är inte att hjälpa folk.

Opposition­en tycker dock att Huge skulle ha sänkt kraven mer.

– Det här är ett steg i rätt riktning, men det är inte tillräckli­gt. Det är inte rimligt att Huge är ett av de bolag som har hårdast krav och som utestänger låginkomst­tagare, säger Sara Heelge Vikmång (S).

 ??  ?? HYRA. En ändring av inkomstkra­vet för hyresgäste­r har varit på gång i flera år.
HYRA. En ändring av inkomstkra­vet för hyresgäste­r har varit på gång i flera år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden