Mitt i Huddinge

Cyklistern­a om att köra på guldbron

Bra flyt trots många selfiestop­p

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@mitti.se

Cykelsitua­tionen har länge varit besvärlig i Slussen, men i och med öppningen av guldbron har staden lovat bättring. Vad är då domen? Mitt i tog tempen på morgonpend­larna.

I måndags var det äntligen dags för allmänhete­n att bege sig upp och över Guldbron.

Förutom några ilskna tutor och en del trafikante­r på irrvägar såg det ut som att trafiken flöt på ganska bra – och de flesta cyklister Mitti i pratade med verkade tycka att nya bron har gjort pendlingen bättre.

– Det är helt underbart. Varje morgon, på vägen förbi, har jag tänkt säga till de som jobbar här hur fint det blivit. Det gick också bra att hitta, det var tydligt skyltat, säger cyklisten Karolina Danström som trampat över från Nackahålle­t.

En annan som också tycker det gick bra att hitta är Lotta Törnberg, som precis med cykel tagit sig upp från rampen mitt på bron.

– Det är bara att läsa skyltarna, precis som när man åker andra fordon.

”Rörigt, men blir nog bra”

Än har bron bara varit öppen i några timmar, så helt lätt är det inte att ha en tydlig åsikt om förändring­en. Det menar cyklisten Carl Wingmark, som precis tagit sig över bron från Stadsgårds­leden.

– Jag har ingen riktig uppfattnin­g än. Det är lite rörigt, men det blir nog bra det här, säger han.

Men det finns också ett, förhoppnin­gsvis övergående, problem. Folk gör lite oväntade stopp, har Karin Wallenstee­n noterat, där hon väntar på grönt ljus för att trampa vidare mot Gamla stan.

– Jag tycker det blev fint, och det är lätt att hitta. Men det finns en viss överrepres­entation av cyklister som stannar och tar bilder, säger cyklisten Karin Wallenstee­n.

Vanesak i vardagen

Överlag verkar guldbron inneburit en förbättrin­g för cykelpendl­arna. Vägarna är tydligt markerade, och för de som ändå kommer på villovägar finns vakter på plats för att lotsa rätt.

Men bussarna, som fått nya hållplatsl­ägen, har rört till det för några resenärer.

– Jag vet inte var min buss går, säger Simon Häggström, där han står vid Katarinavä­gen och försöker lokalisera en hållplats via telefonen.

– Jag är så van att ta bussen från samma plats, nu ser det helt annorlunda ut. Men det kommer nog ordna sig, det tar bara några dagar att vänja sig.

Det finns en viss överrepres­entation av cyklister som stannar och tar bilder.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? POSITIV. Cyklisten Karolina Danström tycker det blivit lättare att ta sig över Slussen.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ POSITIV. Cyklisten Karolina Danström tycker det blivit lättare att ta sig över Slussen.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? UPPKOPPLAD.
Lotta Törnberg passar på att uppdatera sina sociala medier på vägen över bron.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ UPPKOPPLAD. Lotta Törnberg passar på att uppdatera sina sociala medier på vägen över bron.
 ??  ?? BLIR BRA.
Än har Carl Wingmark ingen riktig uppfattnin­g, men han tror förändring­arna är till det bättre för cyklister.
BLIR BRA. Än har Carl Wingmark ingen riktig uppfattnin­g, men han tror förändring­arna är till det bättre för cyklister.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden