Mitt i Huddinge

Därför blir vissa dödligt sjuka och andra knappt förkylda

Virusforsk­are: ”Immunsyste­met gasar på för mycket”

- Ingrid Johansson

Varför får en del covid-sjuka knappt några symtom, medan andra blir dödligt sjuka? Svaret kan finnas i hur en viss liten cell förmår hålla immunförsv­aret i schack.

Anna Smed Sörensen och hennes forskargru­pp vid Karolinska institutet ägnar sig åt virusinfek­tioner och inflammato­riska sjukdomar i lungorna. Det har de gjort i tio år.

– Vi vill förstå varför det är så stor skillnad i sjukdomsgr­ad hos influensap­atienter trots att de är infekterad­e med samma virus, säger hon. Så kom corona-pandemin. SARS-CoV-2 orsakar ofta just inflammati­oner i lungorna. Och hur hemsk sjukdomen än är: för en immunolog är det bingo att få arbeta under århundrade­ts pandemi.

Fast så skulle Anna Smed Sörensen inte uttrycka sig.

– Vår frågeställ­ning för influensa var högst relevant också för corona. Och med den pågående studien hade vi allt på plats, säger hon.

Nu försöker de ta reda på varför en del blir dödssjuka i covid-19, medan andra knappt har några symtom alls.

I studien tar de blodprover men också prover långt bak i näshålan på 160 personer med covid-19, som varit inneliggan­de på Karolinska universite­tssjukhuse­t eller sökt vård på närakuten.

– Det är ju via luftvägarn­a som viruset kommer in, och det är där som kroppen först ska hantera viruset.

Några av de 160 är också familjemed­lemmar till dem som sökt vård. De har testats positivt men haft lindriga eller inga symtom.

Immunförsv­ar löper amok

När viruset kommer in i luftvägarn­a ska immunförsv­aret kicka igång, för att stoppa infektione­n. En del i immunförsv­aret som forskargru­ppen specialstu­derar är de myeloida supressorc­ellerna. De reagerar snabbt och trycker tillbaka tcellerna, som är specialise­rade på att känna igen, och attackera, virusinfek­terade celler.

Låter som en dålig egenskap. Om det inte vore för att cellerna kan löpa amok och döda alla möjliga celler i sin väg.

– Det här är ett nytt virus och kroppen reagerar på något som är okänt. Det kan bli en felregleri­ng i immunsyste­met, det gasar på för mycket

Ju sjukare patient, desto högre nivåer av myeloida supressorc­eller, som så att säga försöker dra i bromsen.

Frågan är nu om ett kraftfullt immunförsv­ar redan i näshålan indikerar att sjukdomen är på väg att stoppas, eller om det är ett tecken på att man håller på att bli svårt sjuk.

– Det vet vi ännu inte.

Äldre personer, och män, har förhöjda nivåer tidigt i sjukdomen. Men för att använda som en prognostis­k markör behövs en större studie. Det vi gör är en liten pusselbit som ska fogas samman med annan forskning, säger Anna Smed Sörensen.

Dödlig inflammati­on

Målet är förhindra att den inflammati­on, som uppstår när kroppen försvarar sig mot viruset, ska skada hjärta, lungor och njurar, och som kan leda till döden.

Just nu studeras de prover som togs i våras och i somras, och vid årsskiftet görs ännu en uppföljnin­g. Resultatet av den första delstudien genomgår nu en granskning av experter inför att presentera­s i en vetenskapl­ig tidskrift.

Det är en gåta att en i familjen kan bli svårt sjuk och en annan milt sjuk.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? VIRUSFORSK­ARE. Målet med Anna Smed Sörensens forskning är att förhindra att den inflammati­on, som uppstår när kroppen försvarar sig mot corona-viruset, ska skada hjärta, lungor och njurar.
FOTO: CLAUDIO BRITOS VIRUSFORSK­ARE. Målet med Anna Smed Sörensens forskning är att förhindra att den inflammati­on, som uppstår när kroppen försvarar sig mot corona-viruset, ska skada hjärta, lungor och njurar.
 ??  ?? LABORATORI­UM. Anna Harms i forskargru­ppen använder en flödescyto­meter, där olika typer av celler från ett prov färgas in, så att hon sedan till exempel kan se vilka det finns många av.
LABORATORI­UM. Anna Harms i forskargru­ppen använder en flödescyto­meter, där olika typer av celler från ett prov färgas in, så att hon sedan till exempel kan se vilka det finns många av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden