Mitt i Huddinge

14 döda i trafiken i år – vintern olycksdrab­bad

- Ingrid Johansson

Antalet döda och skadade i Stockholms­trafiken har de senaste åren minskat. Men just i år är antalet omkomna fler än förra året när de nio första månaderna summeras. Och nu är vi inne i den mest olycksdrab­bade tiden på året.

14 personer har omkommit i Stockholms­trafiken fram till och med september i år. Det visar statistik från Transports­tyrelsen.

Det är tre fler än under motsvarand­e period förra året. Och då är inte årets tre mörkaste månader, oktober, november och december, inräknade.

De brukar vara dystra även olycksmäss­igt.

– Den här tiden på året när det mörknar tidigt är det extra viktigt att synas i trafiken när man går eller cyklar. Som bilist behöver man vara extra uppmärksam på gående och cyklister, och inte stressa i trafiken. Då kan det lätt hända olyckor, säger Khabat Amin, statistike­r vid Transports­tyrelsen, i ett pressmedde­lande.

Totalt omkom 22 personer i trafiken i länet förra året. Men antalet sjunker år för år: 2018 var antalet 30 och 2017 omkom 41 personer.

Fotgängare utsatta

Även antalet personer som skadas i trafiken minskar. Hittills i år har 244 personer skadats svårt. Under samma period förra året var siffran 311.

Fem av årets dödsolycko­r var singelolyc­kor och fyra var gångtrafik­anter som blev påkörda.

Totalt i hela Sverige har 144 personer omkommit i trafiken under årets nio första månader.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OLYCKSTID. Färre dör och skadas i trafiken år för år, men hittills i år har det varit ovanligt många dödsolycko­r i länet.
FOTO: MOSTPHOTOS OLYCKSTID. Färre dör och skadas i trafiken år för år, men hittills i år har det varit ovanligt många dödsolycko­r i länet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden