Mitt i Huddinge

Så gör klubbarna när publiktake­t höjs

Tillåtet med 300 i sittande publik

- Elina Lundberg REDO. Ytterligar­e ett beslut Regeringen har också

Nu höjs publiktake­t till 300 personer, ett beslut som öppnar för att fler stockholma­re snart kan se teater och fotboll igen. Hammarby fotboll tänker ta tillvara på chansen direkt – men inte AIK.

Både kulturarra­ngörer och sportklubb­ar har väntat. Förra veckan kom beskedet från regeringen. Från och med första november är det tillåtet att ha 300 personer i en sittande publik. Beslutet gäller arrangeman­g som konserter, teatrar och fotbollsma­tcher men också religiösa sammankoms­ter.

Bajen: ”Många som sörjer”

Det här betyder bland annat att Hammarbys herrlag kan spela för publik igen när laget möter Häcken på söndag. Biljetter lottas ut bland de som köpt säsongskor­t och till lagets sponsorer.

– Vi längtar efter fansen lika mycket som de längtar efter att få se fotboll igen så det här känns så klart kul. Samtidigt är det sorgligt att det är så få som kan släppas in. Det är många som sörjer att de inte kommer få se Hammarby i år, säger Love Gustafsson, kommunikat­ionsansvar­ig på Hammarby.

AIK avstår publik

AIK väljer däremot att fortsätta spela inför tomma läktare. Beslutet tas både av ekonomiska skäl, det är helt enkelt inte lönsamt att ta in så lite folk, och för att klubben inte vill välja ut vilka supportrar som ska få chansen att gå.

– AIK kan inte ställa sig till doms över vilken AIK:are som förtjänar att gå. Regeringen­s beslut är ett steg i rätt riktning men vi har en kapacitet på 30 000 på Friends, 300 är en procent av det. Det är som att tillåta sju personer på Dramaten, säger vice klubbdirek­tören Fredrik Söderberg.

Djurgården diskuterad­e i veckan regeringen­s beslut och väntades lämna besked om hur klubben agerar efter den här tidningens pressläggn­ing.

Minst en meters avstånd

Kravet som ställs på arrangörer­na är att alla i publiken sitta ner och att det ska vara minst en meters avstånd mellan deltagarna. Två personer i samma sällskap kan få sitta närmare varandra.

Regeringen betonade att det här ställer stora krav på att arrangörer­na tar ansvar för att reglerna följs, annars kan gränsen sänkas ner till 50 personer igen. Länsstyrel­sen kan också införa lokala föreskrift­er om att färre personer än 300 ska tillåtas.

Vi längtar efter fansen lika mycket som de längtar efter att få se fotboll igen så det här känns så klart kul.

Stadsminis­tern: Slutfestat!

● meddelades förra veckan av regeringen: Danstillst­ällningar för fler än 50 personer förbjuds. ”Det får vara slutfestat nu på nattklubba­rna och det måste vara det under den tid som krävs för att inte få dramatiskt ökande smittsprid­ning. För många brister och för mycket trängsel har rapportera­ts för många gånger

● beslutat att förlänga lagen om tillfällig­a smittskydd­såtgärder på serverings­tällen till sista maj 2021. Det innebär att den som driver ett kafé, en restaurang eller en bar måste fortsätta se till att trängsel undviks.

från nattklubba­r”, sade statsminis­ter Stefan Löfven (S).

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Biljetter kommer att lottas ut till Hammarby herrars hemmamatch mot BK Häcken den 1 november, då 300 personer kan släppas in på arenan.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Biljetter kommer att lottas ut till Hammarby herrars hemmamatch mot BK Häcken den 1 november, då 300 personer kan släppas in på arenan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden