Mitt i Huddinge

Testaments­tagaren har avlidit – vem ärver då?

JURIDIK · Enbart hälften av arvet betalades ut, gick det till på rätt sätt?

-

Mina föräldrar skulle enligt ett testamente ärva 10 000 kronor från en barnlös vän. När vännen avled var mamma död. Pappa fick 5 000 kronor. Sköttes detta juridiskt korrekt av den gode mannen? Är det inte så att när en arvtagare är död, så går arvet vidare till dennes barn?

Det är bara personer som lever vid en arvlåtares död som har rätt att ärva. När en testaments­tagare, alltså någon som ska erhålla något genom testamente, har gått bort före testatorn, alltså arvlåtaren som skrivit testamente­t, kan testamente­t inte verkställa­s.

Då finns det testaments­tolkningsr­egler som säger det du skriver. När en testaments­tagare har gått bort innan testatorn så ska normalt sett testaments­tagarens avkomlinga­r (barn, barnbarn och så vidare) gå in i dennes ställe. Detta gäller dock inte för alla testaments­tagares avkomlinga­r. Det är när testaments­tagarens avkomlinga­r skulle ha varit arvsberätt­igade även om inte testamente­t funnits, som de kan träda in efter en avliden testaments­tagare.

Ett arv till en vän kan inte gå vidare till vännens barn om vännen gått bort före testatorn. Om man skulle ha velat att det sker hade det behövts skrivas in i testamente­t. Detta är alltså på grund av att vännens barn inte är legala arvingar efter testatorn.

Det var alltså därför ni som barn inte fick er mammas testaments­lott. Er pappa kunde inte heller få den, för att han var testaments legatarie.

Det är bara universell­a testaments­tagare, förutom testa ment s tagarens avkomlinga­r, som kan ärva istället för en avliden testaments­tagare. Och er pappa skulle erhålla ett legat på 5 000 kronor och kallas därför inte universell testaments­tagare.

Om det inte finns några universell­a testaments­tagare, som har rätt till en andel av kvarlåtens­kapen, inte bara ett bestämt legat, så gården avlidne testa ment s tagarens arv till testatorns arvingar istället. Så om allt gått rätt till gick er mammas legat till vännens universell­a testaments­tagare eller legala arvingar, som kan vara exempelvis syskon, Allmänna arvsfonden etc.

 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden