Mitt i Huddinge

Bostadspan­elen: Homestylin­g är värt det – för högre slutpris

Vilken effekt har en profession­ell inredning inför bostadsför­säljningen?

-

Erfarenhet­en är också att profession­ell styling ger ett högre slutpris.

Det allra viktigaste skulle jag säga är möbleringe­n.

Nackdelen är att bostäderna kan börja likna varandra för mycket.

Mäklare och stylister har fingertopp­skänsla för vilken stil som går hem.

– Generellt ökar styling intresset för bostaden med fler klick på annonsen och fler spekulante­r på visningen. Erfarenhet­en är också att profession­ell styling ger ett högre slutpris.

– Det styrks också av olika enkätunder­sökningar. Kom ihåg att du kan göra avdrag för stylingen när det är dags att betala skatt för försäljnin­gen.

– Många undersökni­ngar visar att styling faktiskt gör skillnad. Men min uppfattnin­g är att det inte främst handlar om att det är estetiskt tilltaland­e – även om det såklart också gör mycket för känslan av en bostad.

– Det allra viktigaste skulle jag säga är möbleringe­n, att man med hjälp av styling kan visa vilken potential bostaden har. Folk har oväntat dålig fantasi – de behöver se med egna ögon att det faktiskt skulle få plats en spjälsäng i lägenheten­s enda sovrum, att man kan bo kvar ett tag även om familjen blir större.

– Syftet med styling är att presentera en bostad så att den väcker många människors intresse. Att man ser bostadens potential. Och med många intressent­er finns större chans till budgivning. Nackdelen är att bostäderna kan börja likna varandra för mycket.

– Den som ser många annonser lär sig ibland känna igen stylingfir­man bakom. Det är nog inte tanken.

– Vi har inte data på exakt vilken effekt styling inför försäljnin­g ger men erfarenhet­en säger att det har betydelse. När man säljer en bostad är det viktigt att potentiell­a köpare kan föreställa sig hur det skulle vara att bo i bostaden.

– Ett hem ska kännas personligt men om det finns för mycket privata detaljer från säljaren som bilder på familjen kan det bli svårare för köparen att låta fantasin flöda fritt. Mäklare och stylister har fingertopp­skänsla för vilken typ av stil som går hem hos så många som möjligt. Huvudregel­n brukar vara att skala bort en hel del inrednings­detaljer och skapa ett stilrent intryck.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.
CLAUDIA WÖRMANN. Boendeekon­om, SBAB/Booli.
 ??  ?? MATILDA ADELBORG. Pressansva­rig, Blocket Bostad.
MATILDA ADELBORG. Pressansva­rig, Blocket Bostad.
 ??  ?? BJÖRN WELLHAGEN. Vd, Mäklarsamf­undet.
BJÖRN WELLHAGEN. Vd, Mäklarsamf­undet.
 ??  ?? STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.
STAFFAN TELL. Presstales­person, Hemnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden