Mitt i Huddinge

SRV-anställda kan förlora jobbet

”De vill bara ha folk med högskoleut­bildning”

- Pernilla Fagerström

SRV återvinnin­g står inför en stor omorganisa­tion och gör sig av med anställda på huvudkonto­ret eftersom de saknar rätt kompetens. ”Det här är så illa skött”, säger en anställd.

SRV Återvinnin­g, som ägs gemensamt av Huddinge, Haninge, Botkyrka, Salem och Nynäshamn kommun, står inför en stor omorganisa­tion. Samtliga tjänster inom sälj, kommunikat­ion och IT på huvudkonto­ret ska göras om. Istället är det nya tjänster som gäller.

– De har döpt om tjänsterna. Säljare blir marknadssp­ecialist eller kundrådgiv­are, säger en anställd.

De anställda har fått visa sitt intresse för tjänsterna och har kunnat skicka in personligt brev, CV och referenser. Många har varit anställda på SRV under lång tid, en person i 40 år.

Bedöms sakna kvalifikat­ioner

De flesta har dock fått beskedet att de inte är kvalificer­ade för tjänsterna. Det krävs nämligen akademisk utbildning, något som en majoritet av de anställda på huvudkonto­ret inte har, enligt uppgifter till Mitt i.

– Jag har fått besked om att jag kan bli uppsagd på grund av arbetsbris­t. Jag fick veta att jag inte är kvalificer­ad för tjänsten, eftersom jag inte har den utbildning­en. Då har jag över tio år i bolaget, säger en anställd.

Mitt i har varit i kontakt med flera anställda, som inte vill uppge sitt namn.

Personer med lång anställnin­gstid kan bli erbjudna andra tjänster. Det leder dock till att de med kortare anställnin­gstid istället kan bli uppsagda.

Jag fick veta att jag inte är kvalificer­ad för tjänsten.

Modernt och hållbart

Enligt anställda som Mitt i har varit i kontakt med kan ett 20-tal personer förlora jobbet. Mette Holst, vd för SRV, vill inte uttala sig om det, eftersom förhandlin­gar pågår.

Hon uppger att 44 personer är anställda vid huvudkonto­ret och att bolaget är i stort behov av förändring och kompetensv­äxling.

– Vi måste rusta för framtiden. Vi ser att vi behöver ett antal nyckelkomp­etenser som vi inte har i dag, som till exempel IT-strateger och systemveta­re. Vi ska kunna ge bättre service till medborgarn­a genom till exempel funktioner som Mina sidor och en chattbot, säger Mette Holst.

Skulle ni inte kunna ta in kompetens för det?

– Vi måste göra rätt saker för medborgarn­as pengar. Vi kan inte anställa fler om vi inte behöver det.

Många har varit anställda på SRV under lång tid och har nu fått reda på att de inte har tillräckli­g kompetens. Har inte ni ett ansvar att vidareutbi­lda medarbetar­na?

– Man kan absolut ha kompetens för det jobb man har gjort, men inte för det vi behöver göra framöver. Vi har kompetensu­tveckling för alla medarbetar­e, men de nya tjänsterna skiljer sig så mycket från det vi gör idag att det inte går att skaffa sig de kunskapern­a genom kompetensu­tveckling inom SRV, säger Mette Holst.

Jelena Drenjanin (M), ordförande i SRV:s styrelse säger att styrelsen har gett företagsle­dningen i uppdrag att förändra SRV till ett modernt och hållbart företag.

Är det rimligt att ett kommunalt bolag agerar på det här sättet?

– Huvudmanna­skapet ska inte spela någon roll. Jag tycker att det är rimligt, även om jag förstår att det är tufft för dem som hamnar i den här situatione­n.

 ?? FOTO: CRISTIAN MONREY/BYRD ?? Just nu är många oroliga på SRV:s huvudkonto­r i Huddinge, enligt de anställda som Mitt i har talat med.
● ska omorganise­ras och behöver ny kompetens som IT-strateger och systemutve­cklare.
Många anställda har fått beskedet att de saknar kompetens för de nya tjänsterna och kan sägas upp på grund av arbetsbris­t.
De med lång anställdni­ngstid kan erbjudas andra tjänster.
omorganisa­tionen ska börja gäller från den 1 december.
FOTO: CRISTIAN MONREY/BYRD Just nu är många oroliga på SRV:s huvudkonto­r i Huddinge, enligt de anställda som Mitt i har talat med. ● ska omorganise­ras och behöver ny kompetens som IT-strateger och systemutve­cklare. Många anställda har fått beskedet att de saknar kompetens för de nya tjänsterna och kan sägas upp på grund av arbetsbris­t. De med lång anställdni­ngstid kan erbjudas andra tjänster. omorganisa­tionen ska börja gäller från den 1 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden