Mitt i Huddinge

Här fortsatte flest resa med SL

KTH-forskare vill att SL planerar om trafiken

- FOTO: CLAUDIO BRITOS Arbetarkla­ssområden med Centrala områden med hög inkomst, Ingrid Johansson

Forskare på KTH har studerat vilka det är som fortsatt att åka kollektivt­rafik trots pandemin och föreslår nu att SL planerar om sin trafik till fattigare områden.

När coronapand­emin slog till i våras och stockholma­rna ombads att undvika kollektivt­rafiken blev forskarna på KTH nyfikna på vilka som hörsammade uppmaninge­n.

– Vi tog ut anonymiser­ad ”blipp-statistik” för alla stationer på pendeln, t-banan och lokalbanor­na mellan den 23 mars och 20 april, berättar Erik Almlöf.

Han är doktorand och en av författarn­a bakom studien ”Who is still travelling by public transport during covid-19”.

– Vid station Universite­tet sjönk resandet direkt förstås, eftersom de gick över till distansund­ervisning. Men vi såg också ett tydligt mönster, där resandet inte minskade särskilt mycket vid stationer som Akalla, Tensta, Farsta och Skärholmen.

Rika kan avstå

De ställde nu uppgifter om var resenärern­a startade sina resor, och därmed har sin bostad, mot socioekono­miska data.

Därefter gjordes en indelning i fem sociala gruppering­ar, vars resemönste­r nu framträdde (se faktarutan ovan). Områden med en högre andel fattiga, utrikesföd­da och arbetarkla­ss fortsatte resa med SL. Där folk med högre inkomst bor avstod desto fler.

– Vi kan se att inkomst och utbildning­snivå, men också ålder, spelar roll för om man avstår från att resa, säger Erik Almlöf.

Studien visar också att de som reste mycket med kollektivt­rafiken innan pandemin också är de som fortsatt att resa.

– De har kanske inget alternativ.

Han menar att det är viktigt att förstå vilka medborgare som fortsätter att använda kollektivt­rafiken och planera utifrån det, och

● något högre inkomst – minskade sitt resande med 72 procent

och få utrikesföd­da – minskade sitt resande med 74 procent. ● hög utbildning­snivå och stor andel 30–39-åringar minskade sitt resande med 78 procent.

och högsta utbildning­snivåerna – minskade sitt resande med 77 procent.

De har kanske inget alternativ.

att studien kan användas för att anpassa trafiken till efterfråga­n.

SL kör allt vad de kan

SL drog i början av pandemin ner på trafiken för att ta höjd för att deras personal skulle insjukna. Det blev farligt trångt direkt och de fick i stället göra tvärt om: sätta in allt de hade.

Och så har det fortsatt. När det gäller spårbunden trafik kan man inte köra tätare. Det går förstås heller inte att flytta över fordon från till exempel lokalbanor till t-banor.

Skulle det inte gå att dra in bussar i stan eller i villaföror­terna och sätta in dem där efterfråga­n är större?

– Där behovet är skriande har vi redan i dag förstärkt med så mycket busstrafik som vägar och bussdepåer tillåter. Spårtrafik­en körs i den omfattning som spåren tillåter, säger Alexander Krajisnik vid trafikförv­altningens presstjäns­t.

– KTH-rapporten kan bli värdefull för de som arbetar med långsiktig trafikplan­ering, både inom kommuner och regioner.

 ??  ?? Boende i bland annat Akalla, Tensta, Farsta och Skärholmen – områden med större andel arbetarkla­ss och fattiga – har i större omfattning fortsatt åka buss.
och många utrikesföd­da – minskade sitt resande med 61 procent.
● Landsbygd med egna hem
● Villaföror­ter med de högsta inkomstern­a
Boende i bland annat Akalla, Tensta, Farsta och Skärholmen – områden med större andel arbetarkla­ss och fattiga – har i större omfattning fortsatt åka buss. och många utrikesföd­da – minskade sitt resande med 61 procent. ● Landsbygd med egna hem ● Villaföror­ter med de högsta inkomstern­a

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden