Mitt i Huddinge

Vem ärver vad efter makar med särkullbar­n?

-

Min mamma är gift och hennes make har egna barn. Men de har inga gemensamma barn. Nu undrar jag vad som händer då den första går bort? Hur fördelas arvet? Önskar också få veta vad som händer ifall de skriver ett inbördes testamente om förfogande­rätt av deras gemensamma fastighet. Hur fördelas då arvet vid den första och den sistes frånfälle?

har gemensamma barn utanbara barnfrån tidigare förhålland­en har såkallade särkullbar­n, barnfrån en annan kull. När en av makarna i ett förhålland­e utanbarn, eller medgemensa­mma barn, dör ärver den make som finns kvar, den såkallade efterlevan­de maken, den avlidne makens tillgångar.

När en av makarna i ett förhålland­e med särkullbar­n dör däremot så är det särkullbar­nen som har arvsrätt.Detta för att de i åtminstone vissa fall inte har samma relation medden efterlevan­de maken som med sin riktiga förälder. Då är tanken att de inte ska behöva vänta på sitt arv tills ävenden efterlevan­de maken dör.

Makar som inte JURIDIK · Hur fördelas arvet efter mamma, vars make har egna barn?

Den efterlevan­de maken har då, om det inte finns något testamente,bara rätt till bodelning, vilket som huvudregel innebär en hälftendel­ning av allt makarnaäge­r efter skuldavräk­ning. När maken fått sin hälftendel har denneallts­å inte rätt att ärva den först avlidne makens hälftendel också. Den ärver särkullbar­nen. I ert fall ärver alltsådin mammas barn hennes andelnär hon går bort och hennes makes barn hans andelnär han går bort.

ha skrivit ett inbördes testamente där den som överlever den andra ärver gemensamma huset medfri förfogande­rätt blir utfallet lite annorlunda. Då ärver barnen till den först avlidne maken allt utom den avlidnes andel avfastighe­ten, vilken istället går till den efterlevan­de maken. Och vidden efterlevan­de makens död ärver dennes barn allt utom den först avlidne makensande­l av huset.Den först avlidne makensande­l av huset ärver den först avlidne makens barn iefterhand istället.Den först avlidne makens barn har alltså en efterarvsr­ätt i husandelen.

Om makarna skulle

 ??  ?? från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden