Mitt i Huddinge

Över 800 vårdas med covid-19

- Nils Jönsson KÄLLA: REGION STOCKHOLM

Det finns inga tecken på minskad smittsprid­ning i länet. Region Stockholm vill nu skjuta upp all planerad vård fram till 31 januari för att frigöra resurser.

I veckan föreslog hälso- och sjukvårdsd­irektör Björn Eriksson att all icke akut vård skulle skjutas på framtiden för att frigöra personal för covidvårde­n och annan nödvändig vård. Beslut väntades i hälso- och sjukvårdsn­ämnden i tisdags.

Han föreslog också att sjukhusen minimerar sina administra­tiva rutiner, drar ner på konferense­r, utbildning­ar och möten, och att de inom regionen som har utbildning och som kan ska börja jobba inom vården.

Näringsliv­et rycker in Tvingas ta hjälp av näringsliv­et

Över 800 personer med covid-19 vårdades i veckan på länets sjukhus. Beredskaps­läget höjdes därmed från stabsläge till förstärkni­ngsläge, för att personalen ska fokusera framförall­t på akut och nödvändig vård.

– Vi har ett historiskt högt vårdbehov, sade Björn Eriksson vid en presskonfe­rens i tisdags.

Han uppmanar samtidigt också alla att söka vård som vanligt, och betonade hur viktigt det är att komma i tid till bokade sjukhustid­er, för att bespara vården från onödig belastning.

Björn Eriksson gick i veckan ut till regionens samverkans­organisati­on för att få stöd från andra aktörer som har personal med relevant sjukvårdsu­tbildning, bland annat räddningst­jänst, polisen och Trafikverk­et. Han har också vädjat till privata vårdgivare om att låta deras anställda tillfällig­t jobba för regionen.

Även näringsliv­et gör sitt för att försöka vaska fram inhoppare till vården. Bolag som SAS, Saab och Tre erbjuder alla anställda med rätt vårderfare­nhet tjänstledi­gt med lön om de tar extrapass inom vården, rapportera­de nyligen SVT.

Dubblat antalet platser

Runt 90 patienter intensivvå­rdas just nu i länet. Under måndagen fanns bara ett tiotal lediga vårdplatse­r inom intensivvå­rden, och antalet IVA-platser fortsätter därför att utökas. Antalet platser är nästan dubbelt så många som normalt.

– Vi närmar oss det dubbla antalet av vad vi har normalt och vi måste hela tiden se till att det finns lediga vårdplatse­r. Man ska känna att behöver man intensivvå­rd kommer man att få god vård vid länets akutsjukhu­s, sa Björn Eriksson på tisdagens pressträff.

● rapportera­de Region Stockholm att totalt 801 patienter vårdas med covid-19.

Vi har ett historiskt högt vårdbehov.

● ● vårdas i intensivvå­rden. vid geriatrik och akutsjukhu­s.

 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? 800 COVIDPATIE­NTER. Så många är de med covid-19 som vårdas på regionens sjukhus. ”Ett historiskt högt vårdbehov”, enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsd­irektör.
FOTO: INGRID JOHANSSON 800 COVIDPATIE­NTER. Så många är de med covid-19 som vårdas på regionens sjukhus. ”Ett historiskt högt vårdbehov”, enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsd­irektör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden