Mitt i Huddinge

”Det är otroligt kul att grilla”

- Jonas Berge tema@mitti.se

Matprofile­n Jessica Frej vill få alla att våga grilla. Här delar hon med sig av sina bästa och enklaste tips för att du också ska få en riktig grillsomma­r.

Jessica Frej har lagat mat hela livet. Och grillat sedan hon var tolv. Det började med att pappan fastnade i en bilkö på väg hem till Saltsjö-Boo. Jessica blev tvungen att tända grillen för att middagen inte skulle bli alltför sen.

Det gick bra. Såklart. För det var ju hur lätt som helst.

– Jag vill rikta en speciell uppmaning till alla som inte vågat: Våga vara med, paxa grillplats­en! Det har blivit en kultur kring grillning att det är så svårt. Det är det runt omkring som är meckigt. Inte själva grillandet, säger hon.

– Om det är kul att laga mat är det otroligt roligt att grilla.

Vad är det som är så kul?

– Att man får vara nära matlagning­en. Det är mer hands on. Och egentligen är det inte krångligar­e än att steka. Det finns en direkt och en indirekt värme, precis som med stekpannan och ugnen. Tröskeln för de flesta brukar vara tändningen av grillen.

Det bästa med att grilla är att man är utomhus, tycker Jessica.

– Jag förknippar det med sol och högsommar. Så fort jag grillar slungas jag in i semester mode, säger hon.

Var och varannan dag

Jessicas egen grillsäson­g startar tidigt, så fort det börjar bli lite varma vårdagar. Från mitten av maj grillar hon ”var och varannan dag”.

– När man kommer in i det är det inte jobbigare än att sätta på ugnen. Dessutom blir det lite som infravärme.

Så här i coronatide­r rekommende­rar hon att bjuda in vänner till grillunch. Alla håller sig ute och chansen till en något sånär behaglig lufttemper­atur är större.

För den som är ovan tipsar hon om att lägga kycklinglå­rfilé på gallret. Det är lätt att variera smaksättni­ngen och man kan grilla den hårt utan att den blir torr.

– Dessutom tycker alla om det. Det är inte heller så exklusivt att man behöver vara rädd att slänga bort tusen spänn om det ändå skulle misslyckas.

Avskalad matlagning

Jessicas kokbok innehåller emellertid i huvudsak vegetarisk­a recept.

– Köttrecept­en kan många redan. Det är de andra man behöver hjälp med.

Hon lyfter fram melanzaneb­urgaren, en isärplocka­d grillversi­on av den italienska aubergineg­ratängen.

– Den är löjligt god! Hennes senaste kokböcker har alla devisen ”hur lätt som helst” i titeln. Det har nästan blivit en sport för henne att förenkla.

– Det är väldigt roligt att utmana sig själv: Hur många ingrediens­er kan man skala bort utan att tumma på smakerna? Bara för att jag har en hel mataffär hemma ska inte läsarna behöva köpa 74 grejer till ett recept, säger hon.

Så fort jag grillar slungas jag in i semester-mode.

 ?? FOTO: LINA EIDENBERG ADAMO ?? ALLTID GRILLDAGS. Jessica Frej grillar nästan jämt när vädret tillåter. Gärna grönsaker.
FOTO: LINA EIDENBERG ADAMO ALLTID GRILLDAGS. Jessica Frej grillar nästan jämt när vädret tillåter. Gärna grönsaker.
 ?? FOTO: LINA EIDENBERG ADAMO ?? Fler tips: Rent galler. Det är viktigt att maten inte bränner fast eller smakar gammal sot. Hetta upp gallret till max och borsta med en stålborste. Hett galler. Lägg det du ska grilla på ett upphettat galler.
Färska kryddor. Lyfter alla grillrätte­r.
FOTO: LINA EIDENBERG ADAMO Fler tips: Rent galler. Det är viktigt att maten inte bränner fast eller smakar gammal sot. Hetta upp gallret till max och borsta med en stålborste. Hett galler. Lägg det du ska grilla på ett upphettat galler. Färska kryddor. Lyfter alla grillrätte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden