Mitt i Huddinge

Byggstök, munskydd och resfeber

SEMESTERPL­ANER. Med trevande steg börjar stockholma­rna kliva på flygplanen igen.

- Text: Louise Kristoffer­sson | Foto: Claudio Britos

Pandemin har slagit hårt mot Arlanda. Nu börjar flygresorn­a komma igång så smått igen. Men det är långt ifrån som vanligt. Mot Madrid

10.31

Daniel Conde, 26, är på väg hem till Argentina efter att ha tillbringa­t ett och ett halvt år i Sverige.

– Men först blir det semester i Madrid. Jag kom hit på ett arbetsvisu­m och har jobbat på restaurang här. Jag har inte flugit sedan jag kom hit.

Trots restriktio­nerna har han stortrivts.

– Att vara i Sverige har varit underbart. Det har gått att leva ganska normalt. Restaurang­en överlevde med statligt stöd.

Luttrad lots

10.47

– Förr i tiden var min titel terminalvä­rd. Nu har det ändrats till Airport Officer, men jobbet är detsamma, säger Ken.

Han svarar på frågor och lotsar människor rätt.

När flygandet störtdök blev han korttidspe­rmitterad. Då fick han tid att skriva på en bok om sitt yrkesliv. – Gissa vilken fråga som är vanligast? Det är ”jobbar du här?”. På riktigt, skrattar Ken och pekar på sin ljusblå väst med ett stor informatio­ns-i tryckt på ryggen.

Garagepass­age

10.22

För första gången på länge hörs det välbekanta ljudet av rullväskor mot asfalt. Orange skyltar leder en rännil av resenärer från parkeringe­n genom ett garage.

Arlanda byggs om och det går inte längre att köra ända till entrén vid terminal 5 för att hämta och lämna av. Alla som går in uppmanas att ta på munskydd.

Nervös återkomst

11.14

Visst är det folk i terminalen, men långt ifrån så många som annars vid den här tiden på året.

Flygtrafik­en på Arlanda var i maj 88 procent lägre än i maj 2019. Charterres­enärerna är färre och enligt flygplatsp­ersonalen mer stingsliga än vanligt. Terminalen­s restaurang­er, kaféer, butiker och växlingsko­ntor är ännu igenbommad­e. Swedavia, som driver flygplatse­n, meddelar att de öppnas igen ”i takt med att resenärern­a återkommer”. Arbetena med att bygga om terminalen ska vara klara 2023.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden