Mitt i Huddinge

”En lyckad skolgång är bästa skyddet mot arbetslösh­et”

- Sara Heelge Vikmång (S), gruppledar­e och opposition­sråd Rasmus Lenefors (S), opposition­sråd och 2:e vice ordförande i grundskole­nämnden

I skolan läggs grunden för resten av våra liv och kommunens lärare och skolperson­al gör varje dag ovärderlig­a insatser för våra elever. Men under lång tid har Huddinges skolor haft problem med lärarbrist, ojämlikhet och stora klasser. Det här går ut över undervisni­ngens kvalitet och elevens möjlighet att få tid med sin lärare. Vi ser nu att andelen elever som går ut nian i Huddinge med fullständi­ga betyg sjunker.

Det här betyder att en minskad andel Huddingeel­ever får gymnasiebe­hörighet. Detta samtidigt som vi vet att en lyckad skolgång och en gymnasieex­amen är det bästa skyddet mot att hamna i arbetslösh­et. Den här utveckling­en måste vändas.

I dialog med lärare, rektorer, fackliga företrädar­e och skolkommun­er som har vänt motsvarand­e utveckling har vi därför tagit fram tre förslag för att fler elever i Huddinge ska klara skolan:

Anställa fler lärare för att kunna arbeta med tvålärarsy­stem eller tre lärare på två klasser.

Ge lärare möjlighet att vidareutbi­lda sig till speciallär­are eller specialped­agog med en halvtidsan­ställning under utbildning­en och en heltid när de är klara.

Stärk rektorskap­et, genom bland annat vidareutbi­ldning och fler biträdande rektorer.

Investerin­gar för att vända utveckling­en i Huddinges skolor är inte bara nödvändigt, det är också fullt möjligt. Socialdemo­kraterna har i våra budgetförs­lag under flera år föreslagit mer resurser till grundskole­nämnden. I det senaste budgetförs­laget från november 2020 satsade vi 27 miljoner kronor mer på skolan än det moderatled­da styret. Det hade exempelvis räckt till att anställa 40 fler lärare. Men Moderatern­a valde istället att sänka skatten med tio öre.

Engagerade och skickliga lärare är den enskilt viktigaste faktorn för elevernas kunskapsre­sultat. De åtgärder vi föreslår syftar därför till att på olika sätt skapa förutsättn­ingar för att Huddinges elever ska få mer lärarledd undervisni­ng av hög kvalitet.

Våra förslag skulle inte vända utveckling­en i Huddinges skolor över en natt. Men om vi får Huddingebo­rnas förtroende i valet nästa år är vi fast beslutna om att arbeta långsiktig­t och fokuserat för att Huddinge ska få en mer jämlik skola där fler elever klarar kunskapskr­aven.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SKOLGÅNG. (S) i Huddinge lägger fram tre förslag för att fler elever ska gå ut med godkända betyg.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SKOLGÅNG. (S) i Huddinge lägger fram tre förslag för att fler elever ska gå ut med godkända betyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden