Mitt i Huddinge

Rekryterin­g av unga kan straffas

Så ska gängvåldet stoppas Säg vad du tycker!

- Johan Thornton

På mindre än en vecka har tre unga personer skjutits ihjäl i Stockholms län. Totalt har 18 personer dödats i skjutninga­r i år. I en ny statlig utredning föreslås nu strängare straff för att stoppa våldet.

Under 2021 har polisen i Stockholms­regionen fått in 80 rapporter om skjutninga­r. Totalt har 18 personer dödats och 20 personer skadats.

För att få stopp på våldspiral­en presentera­de justitie - och integratio­nsminister Morgan Johansson (S) i veckan en utredning som tagits fram av hovrättspr­esidenten Anders Perklev.

– Det är de mest omfattade straffskär­pningarna mot gängen någonsin. Men jobbet är långt ifrån färdigt. Det finns många gängkrimin­ella som går omkring och tror att de är de som bestämmer, men det finns bara en plats för dem – på kåken, sade Morgan Johansson under presentati­onen.

De nya förslagen går hårt åt gängkrimin­ella som bedöms ligga bakom de flesta skjutninga­rna. Man pekar också ut drogförsäl­jningen som den viktigaste inkomstkäl­lan för gängen och därför vill man införa ett minimistra­ff på sex månader för drogförsäl­jning på gatan. Även den som köper eller bara tänkt köpa ska kunna straffas.

Straffa rekryterin­g av barn

I en stor rättegång mot gängkrimin­ella i Vårberg åtalades förra året en 27-årig ledargesta­lt för människoha­ndel, eftersom han bedömdes ha rekryterat och utnyttjat minderårig­a. Men när domen föll i februari friades han på den punkten.

Det vill utredaren komma åt och föreslår därför att det ska bli straffbart att rekrytera unga personer till gäng och h även att låta yngre personer r utföra brott, även om de gör r det frivilligt.

Liberalern­a i stadshuset välkomnar Socialdemo­kraternas tuffare linje. Men det räcker inte anser socialborg­arrådet Jan Jönsson (L).

– Verklighet­en låter sig inte fångas så lätt av lagtexten. Nyrekryter­ing till kriminalit­et sker subtilt, genom att de unga bjuds in i sociala sammanhang, säger han.

Istället vill han att man går ännu längre och inför ett umgängesfö­rbud som gör det olagligt för vuxna gängkrimin­ella att interagera med och påverka barn.

– Myndiga som har dömts för allvarliga brott som knarkförsä­ljning, vapenbrott eller rån, ska åläggas att under en prövotid distansera sig från minderårig­a utanför den egna familjen.

Utredninge­n ska ut på remiss i höst och föreslår att lagändring­arna träder i kraft den 1 juli 2023.

tJustitiem­inister Morgan Johansson (S) vill att de som rekryterar unga till gäng ska kunna straffas hårdare.

Verklighet­en låter sig inte fångas så lätt av lagtexten.

FOTO: KRISTIAN POHL/REGERINGSK­ANSLIET

 ??  ?? Morgan Johansson (S).
HÅRDHANDSK­ARNA.
Morgan Johansson (S). HÅRDHANDSK­ARNA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden