Mitt i Huddinge

Läkare oroas över hur de ska klara vårdskulde­n

- Ingrid Johansson

Nio av tio läkare är oroliga över hur man ska klara vårdskulde­n. Det visar en enkät som Läkarförbu­ndet gjort. Samtidigt uppger var fjärde att de inte fått tillräckli­g återhämtni­ng under sommaren.

Även Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarfören­ing, är oroad. Han tycker att regionerna rna tonar ner vårdskulde­n.

– Vi som jobbar ar på golvet tror inte e att det kommer r att bli så enkelt att t jobba ikapp, säger han.

Vården har tvingats ställa om under pandemin, och föra över resurser till covidvårde­n, där särskilt alla extra vårdplatse­r inom intensivvå­rden har slukat personal.

OROAD. Vård har skjutits upp

För att klara det har den så kallade elektiva vården, så

dant som kan vänta utan medicinska risker, satts på paus. Det kan gälla allt från återbesök för att kontroller­a blodtryck till operatione­r.

Även under sommaren pausas en hel del vård, eftersom personalen ska ha semester.

Så för att beta av vårdskulde­n gäller det att hugga i. Enligt Läkarförbu­ndets enkät är nio av tio läkare

sKÄLLA: SPOR/SVT oroade över hur vården ska klara av det.

Dessutom visar enkäten att var fjärde läkare inte fått tillräckli­g återhämtni­ng under sommaren efter att ha jobbat hårt under pandemin.

– Vi har varit oerhört pressade under ett och ett halvt år. Det blir inte lätt att få ur mer kraft och jobba hårdare. Man får försöka göra en extra operation här och ett återbesök där. Det kommer att ta ett år innan vi är ifatt, säger Johan Styrud.

Risk att personal slutar

Samtidigt finns det risk för personalfl­ykt, sjukskrivn­ingar och personal som inte kan jobba full tid, menar han.

– Och då blir det ännu svårare att jobba ikapp. Sedan har ju sjukhusen sparbeting, det här är en ekvation som inte går ihop.

Läkarförbu­ndets enkät gjordes 11–17 augusti och besvarades av 2 748 personer, vilket var 41 procent av de tillfrågad­e.

 ??  ?? Först har pandemin gjort att operatione­r har fått skjutas upp, sedan sommarseme­strarna. Under vecka 32 utfördes 68 procent färre ickeakuta operatione­r jämfört med normalveck­an i Sverige. I Region Stockholm utfördes i snitt 60 procent färre operatione­r den veckan.
Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarfören­ing.
Först har pandemin gjort att operatione­r har fått skjutas upp, sedan sommarseme­strarna. Under vecka 32 utfördes 68 procent färre ickeakuta operatione­r jämfört med normalveck­an i Sverige. I Region Stockholm utfördes i snitt 60 procent färre operatione­r den veckan. Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarfören­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden