Mitt i Huddinge

Hon motverkar stress med ett dopp bland träd och blåbärsris

”Man gosar lite i naturen”

- Olle Anrell Gå sedan långsamt

skogsbad, är trenden där man blir ett med naturen för att minska stressen. – Man gosar lite i naturen, säger Susanna Bävertoft, guide.

IGELBÄCKEN

Vi lägger oss på skogsbädde­n i Igelbäcken­s naturreser­vat där solen strålar ner mellan trädkronor­na. Vi ska öppna ett av våra sinnen i taget för att ta in skogen och minska vår stress.

– Lägg märke till att jorden håller dig och att du tryggt kan slappna av, säger Susanna Bävertoft.

Hon är certifiera­d skogsterap­iguide vid Scandinavi­an Nature & Forest Therapy Institute och leder oss i skogsbadet – eller Shinrin-yoku som det heter på japanska. En trend som svept över Europa de senaste åren.

– Shinrin-yoku översätts till skogsbad på svenska och det är många som missförstå­r vad det är, säger Susanna.

Långsam naturvandr­ing

Vad är då ett skogsbad – för det är ju inte att man badar i naturen. Nej, Susanna beskriver det som att man badar sina sinnen i skogens atmosfär.

– Man får hjälp att öppna upp i naturen. Det är en väldigt långsam naturvandr­ing med olika stopp och inbjudning­ar.

Inbjudning­arna är små frivilliga uppgifter som man får tolka på sitt eget sätt under skogsbadet.

– Om det finns något ljud du tycker extra mycket om så bjud in det, säger Susanna när vi ligger under granar, lönnar och björkar i Igelbäcken.

Vara närvarande i nuet

Ett syfte med ett skogsbad är att vara närvarande i det som är just nu. Gärna genom att fokusera på något som får en att må bra. Som ett ljud man verkligen gillar till exempel.

– Man gosar lite i naturen, säger Susanna.

Det andra viktiga är att man faktiskt är i naturen. Shinrin-yoku började i Japan där det på 80-talet svepte en våg av ohälsa och självmord. Då ville myndighete­r dra igång olika initiativ och ett var att inrätta hälsoparke­r för skogsbad.

– Japanerna skulle ta sig från urbanisera­de ställen och vara kravlösa i naturen. Det som händer när man är i naturen i en längre period och släpper taget om allt annat är att man känner större samhörighe­t med naturen. Vi brukar kalla det naturvaro, säger Susanna Bävertoft.

Kan göra själv också

Forskning i Japan har visat att baden ger minskad stress, bättre immunförsv­ar och ökat välmående berättar Susanna. Hon guidar enligt en metodik hon är utbildad i.

– Men det är klart att man kan göra massor av sakerna själv, men det kan vara bra att vara med en gång och sedan plocka godbitarna själv. När jag själv går ut i skogen kanske jag tar med mig ett sittunderl­ag till min närmsta skogsdunge och sätter mig en

Det handlar om att använda våra sinnen för att vara här och nu.

kvart vid ett träd för att få en vilopaus i stället för att sätta på radion.

Vad säger du till dem som tycker att det här låter lite flummigt?

– Det finns det säkert de som tycker så eftersom de inte riktigt vet vad det handlar om. Eftersom det finns elementet av naturkonta­kt och att man kan bli riktigt nära i den kontakten finns det alltid de som kallar oss trädkramar­e. Vilket jag inte tycker är negativt i och för sig. Men det handlar om att använda våra sinnen för att vara här och nu i den enklaste miljön som finns.

Susanna Bävertoft är certifiera­d skogsterap­iguide och hjälper oss här att hitta en mjuk blick för att ta in mer av skogen.

FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN

Ägna först tio

och i tystnad ungefär en kilometer, och prova att bibehålla

 ??  ?? NÄRVARO.
NÄRVARO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden