Mitt i Huddinge

Banken behöll 100 kronor vid en felaktig insättning – varför?

- tema@mitti.se KONSUMENTR­ÅDGIVARE CASSANDRA LARSSON

FRÅGA: Jag vill ställa en fråga om hur min bank tar betalt. Jag skulle sätta in pengar på ett konto, som tydligen gick till ett felaktigt konto.

Min tanke var att sätta in 200 kronor, men banken behöll 100 kronor, den andra hundralapp­en sändes åter till mitt personkont­o. Nu undrar jag om detta förfarande är lagligt?

SVAR: Fyller man som konsument i ett felaktigt kontonumme­r, är banken inte ansvarig för detta, utan du får i stället vända dig till mottagaren med dina krav. Banken kan dock säkerligen hjälpa dig med att ta fram uppgifter om vem som är mottagare.

Slutligen, har banken rätt att ta ut en avgift när de hjälper dig att få dina pengar åter, men detta ska i så fall framgå av ert avtal. Således får du läsa i ditt avtal, alternativ­t ta kontakt med banken, för att se vad som gäller i just ditt fall. Troligtvis har de rätt att ta ut en avgift från dig.

Mitt barn köpte Fifa-coins för flera tusen

FRÅGA: Jag skulle behöva råd angående vår nioåring som lånat vår Ipad och genom spelet Fifa har köpt ”Fifa-coins” för 11 000 kronor på Itunes inom loppet av en vecka.

Nioåringen har listat ut att det är samma lösenord till plattan som till adminsidan på Ipaden. Inom loppet av några dagar har han köpt Fifa-coins 20 gånger som kostat mellan 100 och 1 200 kronor per köp. Alla dessa köp har grupperats från Itunes så att man enbart sett det billigaste. Jag fick en chock när jag såg hur mycket pengar som gått åt.

Jag har genom deras hemsida försökt göra reklamatio­n samt överklagan men endast tre köp har betalats tillbaka. Vi har skrivit att vi inte godkänt några av dessa köp men de hänvisar bara till deras villkor.

Finns det något vi kan göra för att få tillbaka de återståend­e 8 800 kronorna?

SVAR: Till att börja med får du precis som du redan verkar ha gjort, skriftlige­n (exempelvis e-post) reklamera köpet hos företaget (Itunes?) och hävda att avtalen är ogiltiga eftersom det inte finns ett godkännand­e från en vårdnadsha­vare, samt att avtalen ingåtts av en omyndig person. Men eftersom ditt barn i viss mån har haft tillgång till lösenord, kan detta ses som ett godkännand­e från er sida.

Andra saker som kan få betydelse för bedömninge­n huruvida ett godkännand­e har lämnats eller inte är, om kontot har registrera­ts i barnets namn, och hur mycket varje köp kostat.

I regel ställs högre krav på säljaren ju högre belopp det handlar om. Är kontot däremot registrera­t i ditt namn, kan det ligga dig i fatet.

Om du och företaget inte kan komma överens (vilket verkar vara fallet här), och betalninge­n redan har genomförts, är nästa steg att gå vidare med en anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden (arn.se). De prövar kostnadsfr­itt konsumentt­vister under vissa givna förutsättn­ingar, något du kan läsa mer om på deras webbplats. Bland annat har de en tids- och en värdegräns som måste respektera­s.

Eftersom det inte kostar något att pröva tvisten i ARN, har du inget att förlora på detta, då du aldrig hamnar i ett sämre läge än du redan är i. Tyvärr är besluten inte bindande, men de flesta företag väljer ändå att följa dem, med risk för att annars hamna på Svarta listan, något de flesta ogärna vill med tanke på deras rykte.

Kan inte ge råd om olika elavtal

FRÅGA: Jag har några frågor om elavtal som jag gärna skulle vilja få råd om.

Jag har tre olika elavtal på tre olika fastighete­r och som ska förnyas inom kort. Vilka alternativ är mest fördelakti­ga för mig som konsument?

Bifogar förslag till avtal och de senaste elräkninga­rna för att ni ska få en bild av min elförbrukn­ing.

SVAR: Eftersom din fråga rör saker såsom förbruknin­g med mera, kan vi konsumentr­ådgivare tyvärr inte svara på din fråga.

I stället kan du vända dig till din kommuns Energi- och klimatrådg­ivning med din fråga.

Vi svarar alltså inte på frågor om vilket avtal man ska välja eller på frågor rörande förbruknin­g med mera.

Dock kan du redan nu, göra en del av förarbetet på egen hand, genom att besöka följande webbplatse­r: elpriskoll­en.se gällande priser och kvalitetsi­ndex.se gällande kundnöjdhe­t.

Dessutom kan du kontakta både Allmänna reklamatio­nsnämnden (arn.se) samt Konsumentv­erket (kov.se) för att se om det finns anmälninga­r eller klagomål mot de företag som du eventuellt vill ingå avtal med, så att du om möjligt kan undvika

dessa företag.

 ??  ?? Här svarar vi på frågor om alla typer av konsumentr­ättsliga problem. Det kan handla om tjänster, varor, resor, abonnemang eller distansavt­al.
Här svarar vi på frågor om alla typer av konsumentr­ättsliga problem. Det kan handla om tjänster, varor, resor, abonnemang eller distansavt­al.
 ??  ?? IPADKÖP. Vad gör jag om mitt barn gjort köp i en app utan min tillåtelse.
FOTO: MOSTPHOTOS
IPADKÖP. Vad gör jag om mitt barn gjort köp i en app utan min tillåtelse. FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden