Mitt i Huddinge

Hot om vite har fått skolan att bättra sig

- Pernilla Fagerström

Annerstask­olan har haft stora problem, men bristerna är till största delen åtgärdade, enligt Skolinspek­tionen.

FLEMINGSBE­RG Annerstask­olan har haft allvarliga brister inom flera områden och kommunen hotades med vite på miljonbelo­pp om inte bristerna åtgärdades. Nu är Skolinspek­tionen nöjd med de åtgärder som vidtagits och avlutar tillsynen.

Skolinspek­tionens riktade tillsyn av Annerstask­olan i Flemingsbe­rg har pågått sedan våren 2017. Då såg man allvarliga brister inom flera områden som bedömning och betygssätt­ning, trygghet, studiero, arbete för att motverka kränkande behandling samt förutsättn­ingar för lärande och trygghet.

Sedan dess har en rad åtgärder vidtagits för att komma till rätta med problemen. Bland annat har man anställt fler speciallär­are och specialped­agoger, infört strukturer­ade rastaktivi­teter och tagit fram rutiner kring hur lärarna och elevhälsan snabbare ska fånga upp elever som riskerar att inte nå kunskapskr­aven och utreda elevernas eventuella behov av särskilt stöd.

Tillsynen avslutad

Vid tillsynen 2020 ansåg Skolinspek­tionen att skolan var på rätt väg, men att det återstod brister på några områden. Kommunen fick fram till våren 2021 på sig att rätta till bristerna, annars skulle kravet på vite fullföljas.

Vid tillsynen i juni var Skolinspek­tionen så nöjd med insatserna att de tog bort viteskrave­t.

– Skollednin­gen har tillsamman­s med medarbetar­e på Annerstask­olan jobbat metodiskt för att få till en långsiktig förbättrin­g för eleverna vilket vi nu ser resultatet av. Det här är ett exempel på hur viktigt det är att jobba målinrikta­t samt att hålla i och hålla ut när det gäller skolutveck­ling. Och arbetet med utveckling av området trygghet och studiero fortlöper, vi är inte klara än men en god bit på väg, säger Anna-Karin Mäntylä, verksamhet­schef för grundskola­n, i ett pressmedde­lande.

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

 ??  ?? PÅ RÄTT VÄG.
PÅ RÄTT VÄG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden