Mitt i Huddinge

TYCK TILL. ”I dag är rörlighete­n på Södertörn helt undermålig”

- Malin Danielsson (L) riksdagsle­damot Huddinge Bosse Källström (L) kommunalrå­d Huddinge

Under sommaren kom beskedet att regeringen inte vidtar någon åtgärd vad det gäller Naturvårds­verkets önskan om prövning av Tvärförbin­delse Södertörn enligt miljöbalke­n. Det är mycket goda nyheter, ett steg närmare att tvärförbin­delsen blir verklighet och inte stoppas av Miljöparti­et i regeringen. Självklart måste vi arbeta för att minska koldioxidu­tsläpp och klimatpåve­rkan men vägen dit måste vara genom teknikutve­ckling, inte genom att begränsa den fria rörlighete­n.

I dag är rörlighete­n på Södertörn helt undermålig. I tvärförbin­delsens frånvaro går tunga transporte­r genom bostadsomr­åden, förbi skolor och ut med vägar som barn behöver korsa för att komma till skolan. De tunga transporte­rna har dessutom ökat i och med öppnandet av Norviks hamn i Nynäshamn. Ambulansen­s framkomlig­het till Karolinska sjukhuset i Huddinge begränsas av den enkelfilig­a Glömstaväg­en. På samma väg står bussarna stilla i köer och utan kollektivk­örfält.

Samtidigt sker en stor och välbehövli­g tillväxt på Södertörn med nya bostäder och framför allt nya arbetsplat­ser, inte minst i Flemingsbe­rg där södra Stockholms nya affärsdist­rikt planeras.

Ska södra Stockholm växa med arbetsplat­ser så färre behöver sitta i köer på Essingeled­en eller vänta på att getingmidj­an släpper fram pendeltåge­t till centralsta­tionen så krävs en fungerande infrastruk­tur på Södertörn.

Trots det glädjande beskedet under sommaren finns fortfarand­e orosmoln i form av finansieri­ngen av tvärförbin­delsen och återkomman­de framflyttn­ingar av tidplanen för projektet.

Tvärförbin­delsen är fortfarand­e bara finansiera­d till hälften i den nationella planen för infrastruk­tur. I detta nu arbetas det fram ett nytt förslag till nationell plan för infrastruk­tur och i den förutsätte­r vi att regeringen tar de problem som Södertörns undermålig­a infrastruk­tur skapar på allvar och skjuter till resterande del av kostnaden för tvärförbin­delsen. Allt annat vore ett (s)vek mot Huddinges och Södertörns invånare.

 ?? FOTO: TRAFIKVERK­ET ?? VISION. Så här kan tvärförbin­delsen se ut i höjd med Masmo.
FOTO: TRAFIKVERK­ET VISION. Så här kan tvärförbin­delsen se ut i höjd med Masmo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden