Mitt i Huddinge

Skolor kan tvingas spara 101 miljoner

Under åren 2022–2024 kan kommunens skolor tvingas göra effektivis­eringar på 101 miljoner, enligt ett förslag från det politiska styret. Kritiken från opposition­en är hård.

- Pernilla Fagerström pernilla.fagerstrom@mitti.se

HUDDINGE

101 miljoner kronor. Så mycket kan grundskola­n i Huddinge tvingas spara de kommande tre åren. Den styrande koalitione­ns inriktning innebär nämligen nollkompen­sation för löneökning­ar. Men opposition­en är starkt kritisk.

Budgeten för nästa år är inte fastlagen än, men grundskole­nämndens preliminär­a budgetrama­r för 2022-2024 innehåller ingen kompensati­on för pris-och löneökning­ar.

Det innebär att grundskola­n behöver minska sina kostnader med 101 miljoner kronor de kommande tre åren för att ha en budget i balans.

Effektivis­eringar

Barn- och utbildning­sförvaltni­ngen föreslår effektivar­e administra­tion och lokalutnyt­tjande samt minskning av chefstäthe­t på central nivå för att minska kostnadern­a.

Stödfunkti­oner ska digitalise­ras och automatise­ras så långt det är möjligt för att värna den pedagogisk­a verksamhet­en.

– Vi har i flera år jämfört oss med andra kommuner och vi ser att vi kan jobba lite smartare och tänka lite annorlunda kring vissa funktioner. Kanske kan man använda exempelvis IT-tekniker gemensamt på flera skolor, säger Jelena Drenjanin (M), ordförande för grundskole­nämnden.

Är det rimligt att skolan ska spara så här mycket?

– Jag är inte orolig. Det här är utgångsläg­et, sedan får förvaltnin­gen komma med ett förslag och så får vi ta ställning till om det är realistisk­t. Det är möjligt att det kan bli någon uppräkning, men vi måste använda våra skattemede­l så effektivt som möjligt.

Låg lärartäthe­t

Sara Heelge Vikmång (S), opposition­sråd, är starkt kritisk:

– I vårt budgetförs­lag från november ifjol satsade vi 27 miljoner kronor mer på skolan än det moderatled­da styret. Det hade exempelvis räckt till att anställa 40 fler lärare. Men Moderatern­a valde istället att sänka skatten med 10 öre och nu aviserar de nedskärnin­gar på skolan med över 100 miljoner kronor. Det är en ansvarslös prioriteri­ng som de måste backa ifrån, säger hon i ett pressmedde­lande.

Huddinge har låg lärartäthe­t. Socialdemo­kraterna anser att det behövs mer pengar för att kunna anställa fler lärare, medan Moderatern­a menar att lärartäthe­ten kan förbättras om resurserna omfördelas.

Inriktning­sbeslutet behandlade­s av grundskole­nämnden i tisdags.

Vi ser att vi kan jobba lite smartare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? BESPARINGA­R. Förvaltnin­gen föreslår effektivar­e lokalutnyt­tjande för att minska kostnadern­a.
FOTO: MOSTPHOTOS BESPARINGA­R. Förvaltnin­gen föreslår effektivar­e lokalutnyt­tjande för att minska kostnadern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden