Mitt i Huddinge

Hockeyvete­raner på ny is efter 60 år

Janne Engström, 75: ”Det är gemenskape­n som är grejen”

- Maria Broberg

Det här är beroendefr­amkallande.

FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ

TYRESÖ

I torsdags förra veckan var Veteran Ishockey Players, Sveriges och troligen Europas äldsta veteranhoc­keyklubb, för första gången på isen i Tyresö. Det efter att ha spelat på Hovet i över 60 år.

Matchen är i full gång när Mitt i kliver in i Tyresö ishall den tidiga torsdagsmo­rgonen och plötsligt känns det som vinter. Pucken slås över isen och det smäller när den träffar hockeysarg­en.

På bänken sitter ett gäng taggade avbytare från båda lagen. De har varit igång sedan halv åtta på morgonen. Roger Olsson är 73 år och bor i Eskilstuna.

– I 20 år har jag gått upp klockan fem på torsdagsmo­rgnarna för att åka till hockeyn i Stockholm. Det är värt det för att få hänga med grabbarna, säger han.

Omklädning­srummet

Det är dags för byte och trots att många är runt 70 år så svänger de benen över sargen som 20-åringar, för att snabbt komma in på isen.

– Vi har väldigt lite skador på våra träningsma­tcher, vi har alltid med en domare, säger 76-årige Bertil Qvennerste­dt.

Han har varit med och spelat veteranhoc­key sedan taket saknades på Hovet. Bertils pappa, direktör Gösta Qvennerste­dt, startade klubben med disponent Sten Hultman.

– Det här är beroendefr­amkallande. Vi löser många världsprob­lem i omklädning­srummet, alltifrån presidentv­al till mindre saker, säger Bertil Qvennerste­dt.

Den andra 76- åringen Hasse Holm, som spelar trots att han har en protes i ena knät och väntar på nästa protes i andra knät, instämmer.

– Omklädning­srummet är alltid roligt, det är massa surr, säger han.

Under åren har superkändi­sar som Börje Salming och Sven Tumba passerat Veteran Ishockey Players. På planen för dagen finns bland andra Tre kronors tidigare team manager Putte e Köhler och Kalle Lilja, som m har varit med och tagit git två SM-guld.

– I princip alla a som spelar i laget t har spelat hockey y sedan barnsben och ch flera har spelat i det som förut kallades för elitserien, säger Bertil Qvennerste­dt.

Fikat är målet

75-årige Janne Engström står i vanliga kläder. Han slutade förra året när han fick en ny höftkula. Själva hockeyn tycker han egentligen är en bisak bisak.

– Det du saknar när du slutat arbeta är gemenskape­n, det är det som s är grejen. Det är mycket roligare att göra det här ihop än att gå ut och springa själv i skogen, säger han. Efter dagens träning skyndar sig alla ut i omklädning­srummet för att snabbt komma iväg till, vad det verkar som är det viktigaste av allt: fikat efter träningen.

FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? 75- ÅRING. Janne Engström i vanliga kläder slutade spela förra året när han fick en ny höftkula. Bredvid honom står Hans Holm. På bän- ken sitter Kalle Lilja, Dallas Dahlgren och Thomas Malm.
OMKLÄDNING­SRUMMET. OMKLÄDNING­SRUMMET H Här löser spelarna stora och små världsprob­lem. Från vänster Ärtan Sundsjöö, Nickas Svanqvist, Åke Fogelkvist, Hans Malm och Hans Holm.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ 75- ÅRING. Janne Engström i vanliga kläder slutade spela förra året när han fick en ny höftkula. Bredvid honom står Hans Holm. På bän- ken sitter Kalle Lilja, Dallas Dahlgren och Thomas Malm. OMKLÄDNING­SRUMMET. OMKLÄDNING­SRUMMET H Här löser spelarna stora och små världsprob­lem. Från vänster Ärtan Sundsjöö, Nickas Svanqvist, Åke Fogelkvist, Hans Malm och Hans Holm.
 ??  ?? Bertil Qvennerste­dt.
Bertil Qvennerste­dt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden