Mitt i Huddinge

Regionen: Låt vakter bötfälla plankare

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.sew

Ordningsva­kterna i kollektivt­rafiken föreslås få utökade befogenhet­er, bland annat att hälla ut alkohol som de tar i beslag. Region Stockholm vill att de även ska kunna bötfälla de som plankar, röker och skräpar ner.

Regeringen har skickat ett förslag om ändringar i lagen om ordningsva­kter på remiss till Region Stockholms trafiknämn­d. Lagen anses föråldrad och inte anpassad till dagens förhålland­en.

Och trafikförv­altningen i Region Stockholm håller med. De tycker att ordningsva­kter ska kunna bötfälla personer som bryter mot ordningsla­gen, till exempel de som plankar i spärren, dricker alkohol, skräpar ner, går på spåren och röker inom SL:s område, och föreslår att även det utreds.

Utöver det är de positiva till de flesta förslagen på lagändring­ar.

Till exempel ska ordningsva­kter kunna förverka alkohol, alltså hälla ut den. I dag måste polis tillkallas för att ta hand om flaskorna. Positiva är de även till att ordningsva­kterna ska kunna verka inom ett större område än just själva stationen, tågen och bussarna, och att grundutbil­dningen utökas från dagens 80 timmar till 160 timmar.

Avlasta polisen

Regeringen vill också att ordningsva­kter som omhänderta­r personer, till exempel berusade, ska kunna föra dem till en plats som polisen anvisar. Idag håller vakterna kvar personerna tills polisen kommer. Det skulle förenkla och snabba på omhänderta­gandet, är tanken.

Men trafikförv­altningen menar att då måste de anställa fler vakter, eftersom de som ska transporte­ra omhänderta­gna då inte kan vara ute i trafiken, där de behövs, och säger därför nej till den delen i förslaget.

Trafiknämn­den diskuterad­e remissvare­t i tisdags.

Den nya lagen och förordning­en om ordningsva­kter träder i kraft den 1 juli 2023.

 ??  ?? PÅ SIN VAKT. Regionen är positiv till att ordningsva­kterna får utökat uppdrag.
FOTO: ERIK LEJDELIN
PÅ SIN VAKT. Regionen är positiv till att ordningsva­kterna får utökat uppdrag. FOTO: ERIK LEJDELIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden