Mitt i Huddinge

”Huddingeel­ever begränsas i sina val om NIU slopas”

- Alexandra Anstrell (M), riksdagsle­damot Stockholms län Christina Eklund (M), ordförande gymnasie- och arbetsmark­nadsnämnde­n i Huddinge

Det var nyligen skolstart och många förväntans­fulla elever tar nu steget vidare mot nya äventyr. I dag har många elever möjlighete­n att kombinera sin elitidrott med gymnasiest­udier. De kan välja mellan riksidrott­sgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutb­ildningar (NIU). RIG har riksrekryt­ering medan NIU har lokal/regional antagning. Idrott är bra för folkhälsan, ger bättre inlärnings­förmåga och många slutar sin utbildning med både bra betyg och meriter i sin idrott.

Regeringen har genomfört en utredning av de gymnasiala idrottsutb­ildningarn­a som föreslår ett nytt system där alla NIU tas bort. Trots kritiska remissvar tuffar regeringen tondövt på.

Ungefär hälften av alla idrottspla­tser skulle försvinna i Sverige om förslaget går igenom. Eleverna i Huddinge skulle begränsas i sina val och utveckling­smöjlighet­er då vi har fyra olika sporter på NIU. Få platser innebär en större selekterin­g och en högre stress bland ungdomarna i tidig ålder. Att leta idrottstal­anger måste få ta sin tid. Alla kan inte glänsa i tidig ålder – då kanske man inte blir långsiktig­t hållbar – och det är ju något vi eftersträv­ar.

Det finns ett värde i att investera i elitidrott. Internatio­nella framgångar, som de från årets OS inspirerar nya generation­er. Om de regionala möjlighete­rna inte längre fanns skulle troligen flertalet ungdomar inte fortsätta med sitt idrottsutö­vande. Det vore katastrofa­lt för både individen och för idrottssve­rige. Flera av dem som går ett idrottspro­gram här har också flyttat hit under sin skolgång, och många stannar kvar här efter avslutad skolgång, vilket gynnar vår region.

Moderatern­a välkomnar en tydlighet i regelverke­t med idrottsutb­ildningarn­a RIG/NIU men som förslaget ligger nu, att halvera antal platser med mindre budget, det säger vi nej till.

 ??  ?? HUDDINGEGY­MNASIET.
Här finns exempelvis utbildning­ar i ishockey och fotboll. Arkivbild.
FOTO: CLAUDIO BRITOS
HUDDINGEGY­MNASIET. Här finns exempelvis utbildning­ar i ishockey och fotboll. Arkivbild. FOTO: CLAUDIO BRITOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden