Mitt i Huddinge

Experten Rut Folkes bästa tips till nybörjaren

”Bra att lära sig några svampar och utöka varje säsong”

- Naimi Lundegård Pernilla Fagerström

dörren och i Tyresta nationalpa­rk har svamparna dykt upp. Men hur skiljer man ätbara från giftiga? Svampkonsu­lenten Rut Folke tog med Mitt i på en guidning bland blodriskor och flugsvampa­r.

TYRESTA/HUDDINGE

– Här har vi en gråfotad flugsvamp. Den är inte giftig men man ska inte äta flugsvamp, säger svampkonsu­lenten Rut Folke och böjer sig över svampen med grå hatt och vita prickar.

Kjell och Gunilla Englund från Trångsund kommer gående med en korg med både små och stora svampar.

–Vi har varit ute i två timmar och bara fått det här, det finns ingen svamp, säger Gunilla Englund.

Ja, väderförut­sättningar­na är viktiga i svampsamma­nhang.

– Det har varit hur mycket svamp som helst men senaste veckan har det varit blåst och värme, då torkar de upp, berättar Rut Folke.

I Sverige finns det cirka 5 000 storsvampa­r. Av dem är drygt hundra bra matsvampar, medan ungefär åttio är giftiga och tio dödliga. Därför gäller det att vara säker på vad man plockar.

– Det är bra att lära sig några svampar och sedan utöka med en eller två nya per säsong. Det kan vara bra att börja med nybörjarsv­ampar som inte har förväxling­ssvampar, säger Rut Folke.

Soppar och riskor

Konsulent-Rut tipsar om blek taggsvamp med taggar under hatten, och soppar som strävsoppa­r och karljohan.

– Strävsoppa­r har tofsar på foten och känns sträva när du drar med fingret.

Rut plockar upp en orange svamp. Det är en blodriska, en säker och god matsvamp.

– Du kan se om det är en blodriska genom att dra nageln under hatten, då ska det komma en morotsgul saft. Med blodriskor kan du tänka ”riskor rinner rött”, förklarar hon.

Även svart trumpetsva­mp är bra för nybörjare och kan hittas i Tyresta och på Dalarö.

– Den kan du inte förväxla med någon annan, säger Rut och håller upp en svart svamp.

Var hittar man den?

– Den trivs i hasselsnår. Men även i ek- och granskogsm­iljö. Den är som trattkanta­reller, svår att se först och sen plötsligt står man i ett hav av dem.

Bästa Huddingesk­ogarna

I Huddinge finns det gott om naturområd­en att leta svamp i – men också gott om andra människor som är ute på svampjakt.

– Man får räkna med konkurrens, nu efter pandemin finns det knappt några hemliga ställen kvar, säger Richard Vestin, naturinfor­matör på Huddinge kommun.

Tur då att det även är gott som svamp.

– Det finns fantastisk­a mängder svamp, jag tror inte att jag har upplevt något liknande. Trattkanta­rellerna har kommit tidigt. Då är det mossiga granskogar man ska rikta in sig på. En annan svampart det finns mycket av nu är rimskivlin­g.

Richard Vestin ger tre tips på bra svampskoga­r i Huddinge.

– Flottsbro är makalöst bra och både Flemingsbe­rgsskogen och Lännaskoge­n är superskoga­r att plocka svamp i. Jag skulle inte välja Paradiset, dels är det väldigt mycket folk och dels verkar det ha varit lite torrare där.

Den är som trattkanta­reller, svår att se först och sen plötsligt står man i ett hav av dem.

FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN

 ??  ??
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? KUNNIG. Svampkonsu­lenten Rut Folke visar en karljohans­vamp hon har hittat i Tyrestasko­gen.
NYBÖRJARSV­AMP. NYBÖRJARSV­AMP E En annan bra nybörjarsv­amp är citrongul slemskivli­ng med knallgul fotbas och svart hatt som smakar syrligt. ”Det finns ingen annan svamp som ser ut så här.”
KREMLA. KREMLA Tegelkreml­an T lk l är en av de kremlor som Rut Folke tycker att man kan lära sig.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN KUNNIG. Svampkonsu­lenten Rut Folke visar en karljohans­vamp hon har hittat i Tyrestasko­gen. NYBÖRJARSV­AMP. NYBÖRJARSV­AMP E En annan bra nybörjarsv­amp är citrongul slemskivli­ng med knallgul fotbas och svart hatt som smakar syrligt. ”Det finns ingen annan svamp som ser ut så här.” KREMLA. KREMLA Tegelkreml­an T lk l är en av de kremlor som Rut Folke tycker att man kan lära sig.
 ??  ?? SKOGSLUGN. Rut Folke tröttnar inte på att vandra i skogen. ”Jag tror alla har ett behov av att komma ut och lyssna på tystnaden och tanka grönt.”
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN
SKOGSLUGN. Rut Folke tröttnar inte på att vandra i skogen. ”Jag tror alla har ett behov av att komma ut och lyssna på tystnaden och tanka grönt.” FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden