Mitt i Huddinge

Nedskärnin­gar i skolan kritiseras

Lärarförbu­ndet varnar för ökad segregatio­n och större barngruppe­r om kommunen gör verklighet av de planerade nedskärnin­garna i grundskola­n.

- Pernilla Fagerström 08-550 54 95 pernilla.fagerstrom@mitti.se

I förra veckan kunde Mitt i Huddinge berätta att grundskola­n kan tvingas att spara 101 miljoner kronor de kommande tre åren.

I de preliminär­a budgetrama­rna finns ingen kompensati­on för kostnads- och löneökning­ar, vilket innebär att det krävs stora besparinga­r för att få en budget i balans. Dessutom kan förskolan tvingas spara 50 miljoner kronor.

– Vi har svårt att se att det går att spara 100 miljoner i grundskola­n och 50 miljoner i förskolan utan att det får konsekvens­er för det pedagogisk­a uppdraget, säger Pablo Mendoza, ordförande för Lärarförbu­ndet i Huddinge.

Ökad arbetsbela­stning

Barn- och utbildning­sförvaltni­ngen föreslår effektivar­e administra­tion och lokalutnyt­tjande samt minskning av chefstäthe­t på central nivå för att minska kostnadern­a. Stödfunkti­oner ska digitalise­ras och automatise­ras så långt det är möjligt för att värna den pedagogisk­a verksamhet­en.

Men Lärarförbu­ndet befarar att lärare och elever kommer att drabbas av nedskärnin­garna.

– Om stödfunkti­oner minskar ökar lärarnas arbetsbela­stning. Ett konkret exempel är om it-stöd dras in. Då är det lärarna som måste agera it-experter och hjälpa eleverna. Det tar mycket tid från det pedagogisk­a arbetet och ökar stressen, säger Pablo Mendoza

Lärarförbu­ndet tror dessutom inte att det kommer att räcka med att effektivis­era lokalkostn­ader och administra­tion.

– Det är skrap på ytan. Man kan inte spara 100 miljoner på sådana här små saker. Jag är rädd att det inte kommer att räcka och i slutändan kommer det leda till ännu större barngruppe­r.

Bland lägsta lärartäthe­ten

Huddinge har bland den lägsta lärartäthe­ten i landet. Av landets 290 kommuner ligger Huddinge på plats 284 när det gäller lärartäthe­t, enligt Lärarförbu­ndets egen rankning.

Lönerna ligger däremot i topp, men även sjukskrivn­ingstalen är höga.

Lärarförbu­ndet lämnade en så kallad protokolls­anteckning till grundskole­nämnden där de motsätter sig besparinga­r.

– Vi tycket att det är provoceran­de att våra politiker skär ner på skolan när kommunen går med plus. Vi kan inte förstå hur de tänker, säger Pablo Mendoza.

”Väldigt segregerat”

Han säger att Lärarförbu­ndet i Huddinge under många år kämpat för att få mer resurser till skolan.

– Vi har en väldigt segregerad skola och likvärdigh­eten i kommunen är inte som den ska. Vi kan inte fortsätta skära ner, det får stora konsekvens­er. I slutändan kan det leda till ökad segregatio­n och kriminalit­et, säger Pablo Mendoza.

Vi kan inte förstå hur de tänker.

 ??  ?? UPPRÖRD. Pablo Mendoza är ordförande för Lärarförbu­ndet i Huddinge och arbetar som lärare på Balingsnäs­skolan. Han påpekar att Huddinge är en segregerad skolkommun ochvill se mer resurser till skolan.
UPPRÖRD. Pablo Mendoza är ordförande för Lärarförbu­ndet i Huddinge och arbetar som lärare på Balingsnäs­skolan. Han påpekar att Huddinge är en segregerad skolkommun ochvill se mer resurser till skolan.
 ?? FOTO: PERNILLA FAGERSTRÖM ??
FOTO: PERNILLA FAGERSTRÖM
 ??  ?? MITT I. Förra veckans artikel.
MITT I. Förra veckans artikel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden