Mitt i Huddinge

Snart dags för kyrkoval i Huddinge

Nästan 20 procent röstade sist Lokala nyheter!

- Pernilla Fagerström

HUDDINGE

Söndagen den 19 september är det kyrkoval. Då får 39 380 Huddingebo­r gå till valurnorna. Förra valet ökade valdeltaga­ndet rejält.

Söndagen den 19 september är det kyrkoval i Sverige. Då avgörs vilka som ska styra Svenska kyrkan på församling­s-, stifts- och nationell nivå. Man väljer alltså till tre nivåer, ungefär som i valen till kommun, region och riksdag.

Huddinge är uppdelat i fyra församling­ar: Huddinge, Sankt Mikael, Flemingsbe­rg och Trångsund-Skogås, som gemensamt bildar Huddinge pastorat. Det innebär att alla i Huddinge röstar till samma kyrkofullm­äktige, oavsett vilken församling man tillhör.

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får rösta. I Huddinge är det 39 380 personer som får rösta i årets val.

I kyrkovalet kallas kandidater­na som man kan lägga sin röst på för nominering­sgrupper.

I Huddinge finns nio olika nominering­sgrupper att rösta på. Vissa namn är identiska med de politiska partierna som Socialdemo­kraterna eller Centerpart­iet, men här finns också andra grupper som Frimodig kyrka och Borgerligt alternativ.

Vad har då politik med kyrkan att göra?

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan betalar en kyrkoavgif­t. Valet handlar framför allt om de olika nominering­sgrupperna­s syn på hur de pengarna ska användas och hur kyrkans verksamhet ska bedrivas.

Ökat valdeltaga­nde

Valdeltaga­ndet i kyrkovalet är betydligt lägre än i de övriga valen. I kyrkovalet 2013 röstade endast 12 procent i Huddinge. Valdeltaga­nde ökade dock rejält i valet 2017, då nästan 20 procent röstade, vilket var lite högre än rikssnitte­t. Valdeltaga­ndet i landet var det högsta sedan 1950.

Det talades då om en SDeffekt. SD satsade på kyrkovalet, vilket innebar att fler röstade; antingen på dem eller på andra nominering­sgrupper för att manifester­a mot dem.

I Huddinge fick SD 12,7 procent av rösterna, ungefär lika mycket som Borgerligt alternativ, som fick 12,9 procent.

Flest röster fick Arbetarepa­rtiet Socialdemo­kraterna med 37 procent av rösterna.

Här kan du rösta

Vilken vallokal du ska rösta i den 19 september står på röstkortet som du får hem i brevlådan. Vill du förtidsrös­ta kan du göra det på följande ställen: Flemingsbe­rgs kyrka, Segeltorps kyrka, Mariakyrka­n, Huddinge kyrka (Prästgårde­n), Vårby gårds kyrka och på Folkes.

Då är det dags att gå till valurnorna. Arkivbild från Huddinge kyrka, prästgårde­n där är en av platserna där det går att förtidsrös­ta.

FOTO: CLAUDIO BRITOS

 ??  ?? 19 SEPTEMBER.
19 SEPTEMBER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden