Mitt i Huddinge

Svenonius sätter press på regeringen

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Sverige har blivit en fristad för gängkrimin­ella, och värst drabbas vanligt folk i miljonprog­rammen.

Det anser finansregi­onrådet Irene Svenonius (M) som nu kallar till krismöte med regeringen.

Skjutninge­n i Visättra i somras, där två barn skottskada­des, blev droppen för finansregi­onrådet Irene Svenonius (M). Nu vill hon ha ett krismöte med regeringen om gängvåldet.

– Det är fruktansvä­rt att barn ska behöva växa upp i det här, det var bara tur att de inte dog. Nu måste vi göra allt vi kan för att stoppa gängkrimin­aliteten, säger hon.

Brevet gick iväg till inrikesmin­ister Mikael Damberg och justitiemi­nister Morgan Johansson på måndagen.

Men brottsbekä­mpning är ju inte regionens ansvar?

– Nej, det är statens ansvar. Men det blir en regional fråga när vi ser hur stadsdelar lamslås av gängskjutn­ingar, där alla hamnar i skottglugg­en och företagen funderar över om de kan vara kvar. Vi har ju det regionala utveckling­sansvaret. Och våra verksamhet­er påverkas också. På Karolinska säger de att allt fler skjutninga­r görs i syfte att döda, inte att skada eller hota, säger Svenonius.

Hon kräver fler poliser i regionens utsatta områden, skärpta straff och att deltagande eller stödjande av gängbrotts­lighet kriminalis­eras.

Det är ju också vad som föreslås i det 34-punktsprog­ram som regeringen nyligen lade fram?

– Jag har inte sett en enda vidtagen åtgärd, inte ett enda förslag på riksdagens bord. Vi vill ha ett samtal om vad som kan göras så fort som möjligt.

Stadsdelar lamslås av gängskjutn­ingar där alla hamnar i skottglugg­en.

 ??  ?? BROTTSBEKÄ­MPNING. Regionens utveckling påverkas av gängkrimin­aliteten och finansregi­onrådet, säger Irene Svenonius (M) som nu kräver snabba åtgärder.
BROTTSBEKÄ­MPNING. Regionens utveckling påverkas av gängkrimin­aliteten och finansregi­onrådet, säger Irene Svenonius (M) som nu kräver snabba åtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden