Mitt i Huddinge

7 av 10 på iva ovaccinera­de

- Ingrid Johansson

Antalet patienter som vårdas för covid-19 vid regionens sjukhus stiger nu. Bland dem som hamnar på iva är över sju av tio helt ovaccinera­de.

Av de 30 patienter som vårdades på iva för covid-19 under augusti var 22 ovaccinera­de, alltså sju av tio. Och många av dem är relativt unga. Det visar statistik från Svenska Intensivvå­rdsregistr­et.

Samtidigt ökar det totala antalet patienter som vårdas för covid-19 vid regionens sjukhus, nu 99 patienter mot 79 för en vecka sedan.

Det är väl inte konstigt att många är ovaccinera­de, för vaccinerad­e ska väl inte behöva hamna där?

– Det är riktigt att den som fått båda doserna vaccin har ett gott skydd mot att bli smittad och att inte bli så allvarligt sjuk, säger Johan Bratt, tillförord­nad hälso- och sjukvårdsd­irektör.

Samtidigt var 12,5 procent, eller fyra patienter, fullvaccin­erade.

Hur kommer det sig?

– Vaccinet är inte 100-procentigt, och för den som har underligga­nde sjukdomar kan även en lindrig sjukdom få allvarliga konsekvens­er. Och så kan det vara en annan sjukdom som främst motiverar intensivvå­rden, men patienten råkar också ha covid-19.

Täby i topp

Vaccinatio­nsgraden ser olika ut i olika delar av regionen. I Täby har 86 procent av befolkning­en över 18 år fått sin första dos. I Rinkeby-Kista är siffran 55 procent.

Totalt har 81 procent av länets befolkning fått dos ett och 66 procent är fullvaccin­erade.

Det är riktigt att den som fått båda doserna vaccin har ett gott skydd mot att bli smittad och att inte bli så allvarligt sjuk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden