Mitt i Huddinge

Fem kvinnor skrev historia

Hundra år sedan kvinnor tilläts att rösta – och tog plats i riksdagen

- Jonas Berge tema@mitti.se

Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Agda Östlund, Nelly Thüring och Bertha Wellin.

Så hette de, de fem första kvinnorna i riksdagen.

De kom från olika landsändar och olika partier med vitt skilda bakgrunder. Trots att de var få kom de att sätta sin prägel på riksdagen – och historien. Med sitt engagemang och sin kunskap visade de att det gick att driva frågor även om man är få, bara man samarbetar.

De fick en rivstart. Frågan om sänkt ersättning till barnmorsko­r blev deras första strid.

– Flera av de här kvinnorna är helt okända för de flesta, de har lämnat få spår efter sig. Nu är det dags att lyfta fram dem i ljuset, för genom deras historier kan vi lära oss mycket både om Sveriges historia och kampen för demokratin, säger Lisa Wahlbom, filmens producent.

Motorcykel­turné

Socialdemo­kraten Nelly Thüring lämnade allt och begav sig ut i landet med motorcykel för att övertala kvinnor att rösta i det historiska valet 1921. Hon kom så småningom att grunda Enskede socialdemo­kratiska kvinnoklub­b och drev en fotostudio på samma ort.

Sömmerskan Agda Östlund, även hon socialdemo­krat, var också en agitator. Hennes lägenhet på Upplandsga­tan i Vasastan blev en mötesplats för likasinnad­e.

Högerparti­sten och sjuksköter­skan Bertha Wellin stack ut med sitt korta hår, sitt samkönade förhålland­e och sin trots mot det egna partiet.

Kvinnlig inspektör

Vänsterlib­erala godsägaren Elisabeth Tamm var en annan normbrytar­e. Hon tog saken i egna händer inför valet med en egen så kallad spränglist­a, en lista med andra kandidater än de som stod på valsedlarn­a. Året därpå startade hon Kvinnliga medborgars­kolan på sitt gods, Fogelstad i Södermanla­nd.

Partikamra­ten Kerstin Hesselgren var med och startade skolan. Hon är förmodlige­n den mest kända av de fem.

Trots en privilegie­rad uppväxt väcktes hennes samhällsen­gagemang tidigt när hon följde med sin pappa, som var läkare, på hans resor och såg orättvisor­na.

Kvinnlig inspektör

Redan 1906 blev Kerstin Hesselgren Sveriges första kvinnliga bostadsins­pektör med uppdrag att rensa upp bland de undermålig­a bostäderna i Stockholm. Hesselgren, som har en egen park i Fruängen, fortsatte sin kamp för fattiga och kvinnor långt efter att hon pensionera­des från riksdagen 1944.

– Det som slagit mig är att även om mycket har förändrats så finns en del av de frågor de kämpade för kvar än i dag, som rätten till lika lön och arbetsvill­kor på arbetsmark­naden, och barnmorsko­rnas arbetsvill­kor. Då svindlar historien, säger Lisa Wahlbom.

Nu är det dags att lyfta fram de här kvinnorna i ljuset.

 ?? FOTO: PRIVAT/ALVIN /FAKTABRUKE­T ?? JUBILEUM. Den 11 september 1921 valdes de fem första kvinnorna in i riksdagen. I januari året därpå intog de sina platser. Dokumentär­en Första fem sänds i Svt den 14 september och finns på Svt Play från den 12:e.
FOTO: PRIVAT/ALVIN /FAKTABRUKE­T JUBILEUM. Den 11 september 1921 valdes de fem första kvinnorna in i riksdagen. I januari året därpå intog de sina platser. Dokumentär­en Första fem sänds i Svt den 14 september och finns på Svt Play från den 12:e.
 ?? FOTO: ÅTERBRUKET ?? Camilla Norrbin, historiker och expert på de första riksdagskv­innorna, i plenisalen.
FOTO: ÅTERBRUKET Camilla Norrbin, historiker och expert på de första riksdagskv­innorna, i plenisalen.
 ?? FOTO: STADSMUSEE­T I STOCKHOLM ?? Agda Östlund i Enskede musikpark, september 1921.
FOTO: STADSMUSEE­T I STOCKHOLM Agda Östlund i Enskede musikpark, september 1921.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden