Mitt i Huddinge

Inred med växter och grönt – så mår du bättre

Allt fler tycker att krukväxter och sticklinga­r gör livet lättare

- Jonas Berge tema@mitt.se

Vi svenskar älskar gröna och lättskötta inomhusväx­ter. Helst ska de få oss att må bra också. Både sticklinga­r och torkade blommor är fortsatt populära, särskilt bland yngre konsumente­r.

Intresset för inomhusväx­ter är fortsatt stort. Populärast är de lättskötta sorterna (62 procent), även växter som ger en bättre inomhusmil­jö intressera­r många (47 procent), enligt Plantagens­rapport Växttrende­r.

Två av tre köper helst gröna inomhusväx­ter. Orkidén är ohotad favorit (32 procent). Den är dock betydligt populärare bland äldre än yngre, som föredrar kaktus (32 procent).

Funktion

Det ökade fokuset på hälsa och välmående som pandemin fört med sig har bidragit till att växternas funktion, snarare än deras utseende, hamnat i fokus. Nästan hälften av konsumente­rna (47 procent) uppger att de är intressera­de av växter som bidrar till en bättre inomhusmil­jö.

När fler jobbar hemifrån ställs andra på arbetsplat­sen. Ett funktionel­lt hemmakonto­r ska inte bara ha rätt – och ergonomisk. Nu är även estetiska värden och psykiskt välmående viktigt och en av fem uppger att de har inrett sina hemmakonto­r med växter.

– Vi kommer att se ett ökat fokus på växter man mår bra av att ha omkring sig, ta på eller titta på. Så kalllade mood boosters är lite av sockret ovanpå i tillvaron – unika växter som inte behöver vara perfekta utan som vi väljer med magkänslan, sä

Vi kommer att se ett ökat fokus på växter man mår bra av att ha omkring sig, ta på eller titta på.

ger Stefan Nilsson, trendexper­t, i ett pressmedde­lande.

Sticklinga­r populära

Sticklinga­r är i dag en bred trend. 45 procent uppger att de tar sticklinga­r och populärast är det bland kvinnor (55 procent). Ytterligar­e en trend är torkade blommor. 41 procent i åldrarna 18–29 år svarar att de köper torkade blommor eller torkar själva. Även här finns en tydlig hållbarhet­saspekt då de som är insatta i hållbarhet­sfrågor oftare torkar blommor. än andra De torkade växterna knyter även an till flera parallella trender, inte minst den avskalade nordiska inrednings­trenden.

– Vi ser tydligt att konsumente­rna väljer blommor och växter som känns ”nära naturen”, det får gärna vara spartanskt snarare än glamouröst och flott, säger Hans Jensen, kategorian­svarig på Plantagen, i ett pressmedde­lande.

 ?? PRESSBILD ?? HÅLLBART. Nästan hälften av konsumente­rna (47 procent) uppger att de är intressera­de av växter som bidrar till en bättre inomhusmil­jö.
PRESSBILD HÅLLBART. Nästan hälften av konsumente­rna (47 procent) uppger att de är intressera­de av växter som bidrar till en bättre inomhusmil­jö.
 ?? PRESSBILD ?? I TOPP. En av tre har orkidén som favorit.
PRESSBILD I TOPP. En av tre har orkidén som favorit.
 ?? PRESSBILD ?? Stefan Nilsson.
PRESSBILD Stefan Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden