Mitt i Huddinge

Elegi över en foliefodra­d sombrero

- ARNE HÖÖK Gästkrönik­ör · Tidningsmu­rvel och stockholma­re, jobbade tidigare på bland annat Aftonblade­t i 25 år.

Förra veckans besked från trafikborg­arrådet (MP) kom som en smärre bomb. Sällan, kanske aldrig, har en ensam man gjort så stora avtryck i Stockholm under så lång tid. Rött eller blått vid styret, Daniel har stått lika säker och handlingsk­raftig oavsett.

Och såna politiker ska man vara rädd om. Det finns alldeles för många i branschen som aldrig får något uträttat.

Helldén fick loss en hel miljard skattekron­or för att främja cyklingen i Stockholm. Ett av många resultat och minnen är den cykel-autobahn som byggdes längs Tele2 Arena – som tyvärr inte lockat några trampare. Det fanns ju redan en mycket kortare cykelbana längs Nynäsvägen.

Hans insatser för elsparkåka­re kommer att leva i mannaminne. Idag finns ungefär 22 000 sådana fordon i stan, men trist nog har kritiken ibland blivit hård. Särskilt äldre, blinda och lytta, alltså grupper som aldrig någonsin kommer att kunna använda sig av en tocken elspark har klagat. De slängs ju hursomhels­t på trottoarer­na, menar man.

Men nu blir det ordning på torpet! I ett av sina sista stora beslut inför avgången har Daniel funnit lösningen. Från och med nästa år ska vi få hyrcyklar, eldrivna så klart, men såna man måste sitta på för att ta sig fram. Då kommer behovet av elsparkar att minska, enligt Helldén.

Det krävs en halmhatt av rejält format för att kunna tänka den tanken, men trafikborg­arrådet har just en sån. Om än inte bokstavlig­t, men han har burit sin foliefodra­de sombrero med stolthet i Stadshuset i snart 10 år nu.

Helldén fick loss en hel miljard skattekron­or r för att främja cyklingen i Stockholm.

Dock, en poäng har hans sista stora insats, för trettio av hyrcyklarn­a ska vara lådcyklar. Då kan den minst packade av fylltratta­rna på krogen ta sina polare i lådan när de cyklar till nästa hak, istället för att åka två eller tre på elspark.

Det ska bli bättre i skogarna runt Stockholm också. Här ska det enligt Helldén bli tillåtet att cykla även i naturreser­vaten. Med tydlig skyltning ska mountainbi­kers hänvisas till särskilda stigar, och slippa trängas med joggare och hundägare. Hur efterlevna­den av det beslutet blir får framtiden visa, ungefär som när elsparkarn­a infördes.

På många sätt är det sorgligt att Helldén lämnar Stockholm. För oss murvlar har han varit en guldgruva.

Underteckn­ad ser fram mot hans entré i rikspoliti­ken, och hoppas vi får en fyrfilig cykelväg längs E4, hela vägen till Haparanda.

Go ahead, Danne!

Fridens liljor!

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? HELLDÉN ( MP). Hyllas (?) av krönikören.
ARKIVFOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN HELLDÉN ( MP). Hyllas (?) av krönikören.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden