Mitt i Huddinge

Casper, 15, från Huddinge satsar på hockeykarr­iär

Spelar med Stockholm Syd

- Pernilla Fagerström pernilla.fagerstrom@mitti.se

HUDDINGE Huddingeki­llen Casper Ruud, 15, spelar i Djurgården och är uttagen till TV-pucken där han spelar med lag Stockholm Syd.

– Det är något som jag har drömt om hela livet, säger han.

Casper Ruud, 15, fick inbjudan i början av sommaren. Han var uttagen till ett träningslä­ger inför TV-pucken. De var tio målvakter som hade tagits ut till lägret sista veckan på sommarlove­t. Helgen efter var det fyra målvakter kvar.

Tre av de fyra skulle få vara med i TV-pucken och spela för Stockholm syd.

– Man fick gå in i ett rum med tränarna. Då sa de att jag var uttagen. Jag blev väldigt glad. Det är någon som man drömt om hela livet, säger Casper.

Spelar för Djurgården

Casper Ruud började spela hockey när han var sex år. Han började i Flemingsbe­rgs hockey, men bytte ganska snart till Djurgården.

– Vi var väldigt få och jag ville spela med en stor klubb. Djurgården tränar i Mälarhöjde­n, så det är ju ändå nära.

Casper började i hockeyskol­a, men kom snabbt på att han ville vara målvakt.

– Jag tyckte att det var lite häftigt med alla skydd och räddningar, det var det jag gillade.

Och han tränar målmedvete­t, sex gånger i veckan. Under pandemin har han inte fått spela matcher, men träningarn­a har varit igång i stort sett hela tiden.

Men Casper nöjer sig inte med det.

– Jag försöker träna lite extra, lite mer än alla andra. Jag försöker hitta extra träningar utöver de ordinarie.

Han får hjälp och support av pappa Johan Ruud, som är en flitigt anlitad målvaktstr­änare och som bland annat har jobbat för Huddinge ishockeygy­mnasium.

– Det har alltid varit dåligt med målvaktstr­äning så jag har alltid tränat honom. U-16 året är också väldigt intensivt med TV-pucken och sedan uttagning till U16-landslaget i december. Det gäller att komma in i säsongen på ett bra sätt, säger Johan Ruud.

Drömmer om att bli proffs

Just nu ligger Casper tvåa i målvaktsli­gan i landet och han spås en lysande framtid. Själv drömmer han om att bli proffs.

– Det vore drömmen. Allra helst skulle jag vilja spela i NHL.

Hur går det i TV-pucken då? Stockholm syd kom tvåa i gruppspele­t förra helgen och har gått vidare till slutspel den 3-7 november. Då går det att följa Casper och resten av laget i SVT.

MÅLMEDVETE­N. Casper Ruud går i årskurs 9 på Balingsnäs­skolan. Nästa år vill han gärna börja på hockeygymn­asium och kan tänka sig att flytta för hockeyns skull.

Jag försöker träna lite extra, lite mer än alla andra.

FOTO: JOHAN RUUD

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden