Mitt i Huddinge

Fullsatt derby i början av oktober

”Saker och ting kan ändras men självklart hoppas jag”

- DJURGÅRDEN Djurgården – Kristianst­ad Djurgården – FC Rosengård MOT FULLSATT? 16 oktober 6 november Michael Toll michael.toll@mitti.se

AIK – Växjö AIK – BK Häcken AIK – Vittsjö

HAMMARBY

Hammarby – Piteå 3 oktober Hammarby – AIK (på Tele2 Arena) 10 oktober Hammarby – Linköpings FC 30 oktober

Djurgården – IF Elfsborg Djurgården – Kalmar FF Djurgården – Halmstad Djurgården – Varberg

När restriktio­nerna hävs kan de allsvenska läktarna fyllas igen.

Regeringen utlovar fullsatta läktare och arenor i höst när flera pandemires­triktioner hävs i slutet av månaden.

Beskedet utlöste stor glädje bland de allsvenska Stockholms­klubbarna.

Så kom det till slut. Beskedet att vaccinatio­nsgraden är så pass hög att samhället så sakta kan börja öppna upp igen. Från den 29 september förklarade regeringen och Folkhälsom­yndigheten att det bland annat är dags att skrota deltagarbe­gränsninga­r för både allmänna sammankoms­ter 2 oktober 17 oktober 30 oktober

17 oktober 24 oktober 7 november 5 december

18 oktober 23 oktober 6 november 28 november och offentliga tillställn­ingar.

– Det blir fulla salonger och läktare runt om i landet i slutet av månaden, sade minister Amanda Lind (MP) under pressträff­en.

Första derbyt 3 oktober

Den spontana reaktionen på AIK:s kansli var ”enorm glädje och lättnad”.

– Det har varit en otrolig svår tid för oss och alla andra fotbollskl­ubbar. Vi ser nu ett enormt ljus i tunneln, säger Fredrik Söderberg, vice klubbdirek­tör i AIK.

AIK: s ledning har nu många möten, bland annat med länsstyrel­sen, för att reda ut exakt vad man har för ansvar som arrangör. Och första hemmamatch­en utan restriktio­ner är bästa tänkbara: ett derby mot Djurgården, ett möte som kan vara avgörande för toppstride­n i Allsvenska­n.

– Vi har ju möjlighet att utnyttja de slopade restriktio­nerna rätt kraftigt.

Fullsatt med andra ord?

– Jag har lärt mig att aldrig ta någonting för givet. Saker och ting kan ändras men självklart hoppas jag på det. Någon gång nästa vecka räknar jag med att biljettpla­neringen kan vara klar.

Vad betyder det för klubben rent ekonomiskt?

– Det är en skillnad på många miljoner. Det här kommer att ge en jätteeffek­t. Och rent sportsligt utgår jag från att vår publik kommer vara en stor, stor fördel för oss.

Även i klocktorne­t på Stadion var det muntra miner.

– Det är superhärli­gt att äntligen ha någonting att förhålla oss till. Vi har ju alla hoppats på det här i ett och ett halvt år, oavsett bransch, säger Tomas af Geijerstam, biljettans­varig på DIF.

Djurgården spelar två da

Totalt tre derbyn på dam- och herrsidan är inplanerad­e efter att restriktio­nerna ska ha hävts. mallsvensk­a matcher, och fyra i herrallsve­nskan, utan restriktio­ner.

– Det betyder otroligt mycket för alla våra säsongskor­tsinnehava­re. Efterfråga­n är stor och det här blir en chans att få intäkter igen, säger han.

Det är en skillnad på många miljoner.

Nytt publikreko­rd?

För Hammarbys del väntar en match mot AIK i Damallsven­skan. Matchen är sedan tidigare flyttad till Tele2 Arena, och publikkapa­citeten höjs från 10 000 till fulla läktare. Det finns nu en möjlighet att slå det tidigare publikreko­rdet i Damallsven­skan som är 9 413 personer.

Bajens herrar kan också se fram emot ett AIK-derby, matchen den 17 oktober mot Solnalaget blir den första hemmamatch­en utan restriktio­ner.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? AIK
AIK – Djurgården AIK – Norrköping AIK – Östersund AIK – Sirius
Hammarby – AIK Hammarby – Östersund Hammarby – Örebro Hammarby – Kalmar FF 3 oktober 24 oktober 7 november 5 december
FOTO: MOSTPHOTOS AIK AIK – Djurgården AIK – Norrköping AIK – Östersund AIK – Sirius Hammarby – AIK Hammarby – Östersund Hammarby – Örebro Hammarby – Kalmar FF 3 oktober 24 oktober 7 november 5 december
 ??  ?? DERBY PÅ RIKTIGT.
DERBY PÅ RIKTIGT.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden