Mitt i Huddinge

Ett Stockholm i förändring

-

Små sluggers

”Minns jag det rätt fotade jag flera rullar av det här. Det är inte som i dag när det bara är att knattra i väg, utan det tog tid. De måste hållit på länge. Jag var 20 år och gjorde inte mycket för att skilja dem åt. Men det speglar en annan tid. I dag skulle jag nog ta bilden och sedan försöka lugna ner dem.

Någon sade till mig att de tror att det är Lasse Berghagen som står i bakgrunden, men jag vet inte.

Fotografer­ande flanör

”Jag ville bli fotograf, men på den tiden fanns ingen bra utbildning. I stället fick jag jobb på Ateljé Uggla på Kungsgatan. Jag jobbade gratis, men fick vara i miljön. Samtidigt gick jag runt på stan och fotografer­ade. Jag var inspirerad av fotoböcker jag hittade, av Henri Cartier-Bresson och Robert Frank, gick omkring i deras anda. Jag ville skildra min omgivning. Jag hade ändå inte mycket annat för mig.”

Känsligare klimat

”Det var stor skillnad att fotografer­a på den tiden. Jag tänkte inte på hur folk skulle reagera när jag tog bild på dem och de reagerade heller inte. Nu är det många som absolut inte vill att de eller deras barn blir fotade. Då kunde man fota barn i en park utan problem. Inte i dag. För några år sedan fotade jag på Kulturfest­ivalen, på uppdrag av ett konstnärsk­ollektiv. Jag tog bilder på barn som byggde ett torn med konstnärer­na. Två civilpolis­er tog polisgrepp på mig och förde bort mig. De trodde jag var pedofil. I dag är jag mer medveten när jag tar bilder.

 ?? FOTO: LARS EPSTEIN FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Demonstrat­ion mot kriget i Vietnam, Sergels torg, 1960talets slut. mig.
Lars Epstein.
FOTO: LARS EPSTEIN FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Demonstrat­ion mot kriget i Vietnam, Sergels torg, 1960talets slut. mig. Lars Epstein.
 ??  ?? Småkillar en kväll på Kungsgatan, tidigt 1960-tal.
Småkillar en kväll på Kungsgatan, tidigt 1960-tal.
 ??  ?? Slagsmål på Dalagatan, utanför Lilla Adolf Fredriks skola, 1961.
Slagsmål på Dalagatan, utanför Lilla Adolf Fredriks skola, 1961.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden