Mitt i Huddinge

Babysteg mot att bli en bättre människa

Jag brukar skoja om att jag äter alla grönsaker – både tomat och gurka. Och håva in skratt. På senare tid dock allt mer ansträngda sådana.

- JOAKIM FRANSSON Chefredakt­ör och ansvarig utgivare för Mitt i-tidningarn­a. Gillar musik, katter och samlar på gitarrer och badankor.

Jag älskar kött. Min uppfattnin­g om en riktigt god middag är ett köttstycke på runt halvkilot, någon sås och kanske något tillbehör.

Men jag mår inte bra av kött. Varken till kropp eller själ. I kroppen märks det tydligast när som lederna fullkomlig­t skriker i protest dagen efter en köttfest. Jag är stel och det värker i princip överallt. Reumatism och kött går inte ihop.

Hjärnan mår inte heller speciellt bra. Dels blir man ju trögtänkt i matkoman. Men med den lilla hjärnfunkt­ion som finns kvar så fattar jag ju att vi människor inte kan hålla på med den här kosthållni­ngen. För djurens och miljöns skull.

Alltså äter jag betydligt mindre kött. Och när jag gör det så tänker jag på vilket kött jag köper. Och så långt allt väl. Och ni, kära läsare, är nog många som resonerat er fram till ungefär samma sak som jag. Skillnaden mellan er och mig är dock förmodlige­n att ni hittat något annat att äta.

Jag skojade nämligen bara en aning när jag skrev ingressen här ovan. ”...både tomat och gurka” är tragiskt nog inte alls så tillspetsa­t som ni kanske tror. Jo, paprika och morötter kan jag också. Men fortfarand­e finns det gott om saker i grönsaksdi­sken som är fullkomlig­a nyheter för mig. Till saker jag till exempel aldrig ätit är palsternac­ka, kronärtsko­cka, äggplanta, kiwi osv. Frukt och grönt som en klokare människa än jag ätit sedan barnsben.

Men jag gör mitt bästa. Och provar nya saker varje vecka. Dock finns det en sak som jag har extra svårt att ta till mig: Svamp.

Jo, jag har så klart ätit champinjon­er. Men bara för att det fanns på Sveriges vanligaste pizza när maträtten gjorde sitt intåg i skarven mellan 70och 80-tal.

Denna, av många, blinda fläckar i min matkunskap blir extra pinsam så här års när man inte ens kan gå ut i trapphuset med skräppåsen utan att det står en granne med hinkar fyllda med kantarelle­r och ska pådyvla en historier om det hemliga kantarells­tället som just bara hen känner till.

Skillnaden mellan er och h mig är dock förmodlige­n att ni hittat något annat att äta.

Jag kan ha ätit kantarells­ås på någon konferens för många år sedan. Men i övrigt är det mig helt främmande. För varför skulle jag få för mig något så dumt som att gå ut och hämta mat som ligger på marken i skogen? I min värld ungefär som att plocka upp en halväten hamburgare från marken utanför ett gatukök.

Men mitt nya jag måste våga prova nya saker och äta annat än kött. Och jag delar gärna med mig av mitt kantarells­tälle. Matbutiken­s grönsaksav­delning.

Minns; babysteg mot att bli en bättre människa.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KANTARELLE­R. Eller?! Krönikören ser inte skillnaden.
FOTO: MOSTPHOTOS KANTARELLE­R. Eller?! Krönikören ser inte skillnaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden