Mitt i Huddinge

Därför flyttar unga talanger inte hit

Bostadspro­blem kostar Stockholm miljardbel­opp enligt Handelskam­maren

- LÅST. Michael Toll

Svårighete­n för förstagång­sköpare att ta sig in på Stockholms bostadsmar­knad gör att många unga personer från övriga Sverige väljer att inte flytta till Stockholm.

Man tvingas lägga drömmen om Stockholm på hyllan.

FOTO: MOSTPHOTOS

STOCKHOLM

Mängder av unga väljer att inte flytta till Stockholm – bara på grund av problemen med att få tag på en egen bostad. Det här kostar regionen mångmiljar­dbelopp, menar Stockholms handelskam­mare:

– Det är ovärdigt vår huvudstad.

Att det är svårt att få tag på en bostad i Stockholm är något många i den här staden fått erfara. Men det är också något som drabbar personer utanför huvudstads­regionen.

Enligt Daniella Waldfogel, näringspol­itisk chef på Stockholms handelskam­mare, finns det ett stort mörkertal av unga svenskar som väljer att inte flytta till Stockholm, fastän de egentligen vill.

– Man tvingas lägga drömmen om Stockholm på hyllan. Det här skapar väldigt många dåliga ringar på vattnet för staden, ekonomin och arbetsmark­naden. Det är ovärdigt vår huvudstad, säger hon på ett seminarium med rubriken ”De utestängda – ett samtal om unga vuxna på Stockholms bostadsmar­knad”.

Att unga människor väljer bort Stockholm kostar enligt Stefan Westerberg, chefsekono­m på Handelskam­maren, regionen extremt höga summor.

– Värdet som de här personerna skulle producera motsvarar 36 miljarder kronor per år för företag i Stockholms arbetsmark­nadsregion, säger han.

Startlån en lösning

Som exempel nämns att 25 procent av företagen i Stockholm upplever att bostadspro­blemen försämrar deras rekryterin­gsmöjlighe­ter.

Hur ska då unga förstagång­sköpare kunna köpa sig en egen bostad i Stockholm, när priserna bara stiger? Det försöker utredaren Eva Nordström luska ut.

Regeringen har gett henne uppdrag att föreslå åtgärder som ska hjälpa förstagång­sköpare in på bostadsmar­knaden. Hennes målsättnin­g är att presentera ett förslag på ett nytt startlån.

– Förslaget är ännu inte överlämnat till politiken, men målsättnin­gen är att fler unga förstagång­sköpare ska lyckas köpa en egen bostad med hjälp av ett startlån som hjälper till med kontantins­atsen, säger Eva Nordström som har lång erfarenhet av bostadspol­itik, bland annat som vd för HSB och SKB.

”Jag är jätteoroad”

Enligt henne är en kontantins­ats på 15 procent en väldigt hög summa, särskilt i Stockholm. Inte sällan tvingas förstagång­sköpare, som inte har föräldrar som kan hjälpa till, ta blancolån till hög ränta.

– Jag är jätteoroad över hur dagens bostadsmar­knad ser ut. Det är väldigt många i dag som inte har någon möjlighet ta sig in och äga sin egen bostad. Avsikten är nu att presentera hur ett startlån ska se ut för politiken.

Utredninge­n har kallats för ”bostadsmar­knadens viktigaste” och utrednings­tiden var satt till november 2021, men har förlängts till den sista mars 2022.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden