Mitt i Huddinge

3 av 10 struntar i mammografi

Stor skillnad mellan kvinnor i Spånga och Södermalm

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Region Stockholm är sämst i landet på att locka kvinnor till mammografi. Bara sju av tio hörsammar kallelsen. Oacceptabe­lt, anser Cancerfond­ens generalsek­reterare.

Stockholms kvinnor är sämst i landet på att gå på mammografi. Det visar en rapport från Cancerfond­en. I Region Stockholm deltar 71 procent av dem som blir kallade. I hela riket är siffran 81 procent.

Men deltagande­t skiljer sig åt även inom regionen. I områden med lägre utbildning och inkomst är deltagande lägre.

I Spånga hörsammar bara 61 procent kallelsen, i Kista och Skärholmen 62 procent. Högst andel som deltar har Sofia församling på Söder, med 78 procent.

Nacka i topp

När det gäller kommuner så ligger Nacka i topp med 76 procent, samt Täby och Vallentuna (75 procent). I botten ligger Botkyrka med 64 procent.

– Det är helt oacceptabe­lt att vi fortfarand­e har så stora skillnader. Alla regionpoli­tiker oavsett färg måste arbeta systematis­kt för att nå de personer som i dag inte deltar i screeninge­n.

Och det måste hända nu, varje dag vi väntar innebär ett enormt mänskligt lidande, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsek­reterare för Cancerfond­en, i ett pressmedde­lande.

Det handlar både om svenska kvinnor och utrikesföd­da.

Större chans att överleva

Alla kvinnor i åldrarna 40– 74 kallas till mammografi. Vid screeninge­n kan cancer upptäckas tidigt, vilket ger en bättre prognos för bot och överlevnad.

Varje år drabbas omkring 9 000 kvinnor av bröstcance­r i Sverige. 60–70 procent av fallen upptäcks vid mammografi.

Kvinnor i åldrarna 23–64 kallas även till cellprov för att upptäcka livmoderha­lscancer. Också här är deltagande lågt jämfört med övriga landet, 58 procent mot 71 procent.

Den låga siffran kan bero på att många kvinnor i Stockholm går hos privata gynekologe­r, och passar på att ta cellprov när de ändå är där, förklarar Ivana Miljanic vid Regionalt cancercent­rum,

RCC. I Cancerfond­ens rapport ser det då ut som att de avstått från cellprov.

I Region Stockholm är en stor del av vården privat via vårdvalet, och i viss mån kan även den låga mammografi­siffran hänvisas till det.

Lägre i utsatta områden

Men den största orsaken är segregerin­gen, enligt Karin Leifland, överläkare och processled­are på RCC.

– Deltagande­t beror på område. Samma områden som har låg andel som vaccinerar sig mot covid-19 har låg andel som deltar i screening. Det är absolut inte bra, säger hon.

De insatser som görs handlar om informatio­n på olika språk och hälsoinfor­matörer på plats ute i centrum och som går ut i de lokala föreningar­na.

Något som varit effektivt är att skicka en ny kallelse till dem som uteblivit. 30 procent av dem dyker då upp.

– Helst skulle man gå hem till alla för att vara säker på att nå ut! Det handlar både om svenska kvinnor och utrikesföd­da. Ofta kvinnor mitt i livet, med barn och jobb och som inte tar sig tid att bry sig om sig själva, säger Karin Leifland.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? MAMMOGRAFI. Många uteblir från screening för bröstcance­r i Stockholm.
FOTO: MOSTPHOTOS MAMMOGRAFI. Många uteblir från screening för bröstcance­r i Stockholm.
 ?? ?? OJÄMLIKT. Ulrika Årehed Kågström, generalsek­reterare för Cancerfond­en, anser att regionen måste ta till krafttag för att öka deltagande­t i screeninge­n.
FOTO: PRESSBILD CANCERFOND­EN
OJÄMLIKT. Ulrika Årehed Kågström, generalsek­reterare för Cancerfond­en, anser att regionen måste ta till krafttag för att öka deltagande­t i screeninge­n. FOTO: PRESSBILD CANCERFOND­EN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden