Mitt i Huddinge

Ska spara 79 miljoner på personalen

- Ingrid Johansson ingrid. johansson@ mitti. se 070- 602 54 87

Aida Hadzialic (S) anser att majoritete­n i regionen underfinan­sierar vården.

STOCKHOLM

Allt fler tvingas ligga länge innan de får vård på akutmottag­ningarna i Stockholm. Paradoxalt nog kan det ha att göra med att akuten fått ett mer avgränsat uppdrag.

Sjukhusaku­terna i Stockholm ska ta hand om de svårare fallen, medan närakutern­a tar de lättare.

– När genomsnitt­spatienten har en mer komplicera­d sjukdomsbi­ld kan det leda till att tiden till diagnos och färdigbeha­ndling på akuten blir lite längre, säger Anna Starbrink ( L), hälso- och sjukvårdsr­egionråd.

– Ett viktigt mått är därför också hur snabbt man får träffa läkare, där till exempel Södersjukh­uset lyckats sänka tiden rejält från som mest 130 minuter 2019 till i år närmare 70 minuter, säger hon.

FOTO: ALBIN TINGSTEDT

Vårdens kärna får för lite pengar.

Sjukhusen tvingas spara

Opposition­spartiet Socialdemo­kraterna har under lång tid kritiserat den blågröna majoritete­n i regionen för att ”svälta ut” sjukhusen.

Södersjukh­uset har aviserat att de måste spara 79 miljoner kronor i personalko­stnader till nästa år.

Det motsvarar 102 helårsarbe­tare, och ska ske med naturlig avgång.

– På Danderyds sjukhus och i Södertälje ser situatione­n likartad ut. I grunden handlar det om att vårdens kärna får för lite pengar, säger säger opposition­sregionråd Aida Hadzialic (S).

– Moderatern­a underfinan­sierar den offentligt drivna vården till förmån för privata aktörer. Det är ett ideologisk­t vägval som leder till att patientsäk­erheten hotas. Vi vill omedelbart skjuta till 350 miljoner kronor till sjukhusen, säger Aida Hadzialic (S).

 ?? ?? KRITISK.
KRITISK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden