Mitt i Huddinge

Schhhh! Här är guiden till Stockholms tystaste platser

- HITTAT LUGNET. Michael Toll michael.toll@mitti.se som finns omkring dig. Lyssna sedan till vilka ljud

på över tusen platser runt om i Stockholm. Nu har en ny guide till stans tystaste platser tagits fram.

STOCKHOLM

Katarina Luhr (MP) besöker en av Stockholms tystaste platser.

Stadens parker är aldrig helt tysta, men många av dem är tillräckli­gt tysta så att vi kan höra naturens egna ljud.

FOTO: MICHAEL TOLL

Vi träffas vid en minst sagt liten parkyta på Stora Essingen. Inklämd mellan villorna på höjden, med utsikt över Mälaren, är Aluddspark­en en av totalt 19 platser i Stockholm som identifier­ats som ovanligt tysta.

– Vi har en stad som blir bullrigare och bullrigare. Samtidigt vet vi att folk mår bra av tystnad och lugn. Därför är det här guiden väldigt bra, säger Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborg­arråd.

Naturreser­vat och stad

– Målet med det här arbetet är att alla stockholma­re ska kunna promenera till en rofylld plats där de också kan ta det lite lugnt

För ungefär fem år sedan lanserades den första ”Guide till tystnaden”. Då var syftet att hitta platser och stråk i Stockholms skogar och naturreser­vat med både gröna upplevelse­värden och bra ljudkvalit­et.

Tusentals mätningar

Den här gången vill man i stället lyfta fram mindre parker och mer centrala rekreation­sytor som inte är så välkända. Ljud har mätts på totalt 1 100 platser och utifrån detta har 19 platser valts ut.

– Det är roligt att miljöförva­ltningen hittat ganska många centrala ställen där det är tyst – som man inte riktigt kände till. Jag har till exempel aldrig varit på den här platsen tidigare, säger Katarina Luhr.

Stadens ambition är att alla stockholma­re ska ha en rofylld grön plats hyfsat nära sitt eget område, som mest en 10–15 minuters promenad bort.

En anledning till detta är att det finns bevis för att man mår bättre av att vistas i lugna och behagliga naturmiljö­er med jämna mellanrum.

– Stadens parker är aldrig helt tysta, men många av dem är tillräckli­gt tysta så att vi kan höra naturens egna ljud. Det är dessa platser vi nu pekar ut, säger Katarina Luhr.

Beror på vindriktni­ngen

Samtliga platser kommer att märkas upp med skyltar under hösten och vintern.

– När man ser skyltarna kan man plötsligt bli uppmärksam på att det faktiskt är tyst och stanna upp och lyssna på tystnaden, säger miljöborga­rrådet.

Vilken är då kommunens tystaste plats? Det är faktiskt två ställen som konkurrera­r om den titeln. En punkt inne i Kyrkhamnsk­ogen och en punkt inne i Hansta naturreser­vat. Vilken som är tystas just för dagen beror på hur i vilken riktning det blåser.

Mathias Werner, 43, bor nära Aluddspark­en på Stora Essingen. Han har aldrig tänkt på att det är speciellt tyst just där. ”Nej, man hör väl Essingeled­en här också tycker jag. Men hela det här delen av ön är ganska tyst.”

FOTO: MICHAEL TOLL

Lyssna till vilka ljud

 ?? ?? TYST Ö.
TYST Ö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden