Mitt i Huddinge

”Det känns inte som orättvisa förrän den är uppenbar”

Boendeekon­omen: ”Många duckar den här frågan i början av en relation”

- Love Lind tema@mitti.se

Från rosa moln till skilsmässa. En separation kan lätt sluta i en ekonomisk rävsax. Att våga prata pengar och se om sin egen ekonomi är viktigt, särskilt för kvinnor, menar boendeekon­omen Claudia Wörmann på Booli/SBAB.

En separation eller skilsmässa kan lätt ställa den privata ekonomin och bostadssit­uationen på ända. Inkomstern­a halveras och kostnadern­a dubbleras i ett nafs, och plötsligt måste man flytta – helst igår.

På dagens bostadsmar­knad i Stockholm är det lättare sagt än gjort.

– Det här är ett problem som drabbar framför allt kvinnor i större utsträckni­ng. Oftast grundläggs det tidigt i en relation. Det handlar om att man gjort vissa val i livet tillsamman­s, som i slutändan påverkar ens inkomst, menar Claudia Wörmann, boendeekon­om på Booli.

Att kvinnor tjänar mindre, oftare tar större ansvar för barnen och är hemma samt kanske jobbar deltid är några av orsakerna.

– Sånt tänker man inte på i början av en relation, man kanske är väldigt unga och livet rullar på. Jag tror att många duckar den här frågan i början, säger hon.

– Men jag tror att det är viktigt att prata om det här. Om man gör det åtminstone en gång om året, att man kör en quality check av ekonomin, kan man minska risken för de här uppenbara orättvisor­na. Pengar är ju lite tabu att prata om, men min syn är att en sund relation klarar av de här frågorna.

I debatten om kvinnors ekonomi missas ofta en dimension, menar hon.

Min syn är att en sund relation klarar av de här frågorna.

– Det är det egna ansvaret, att man skulle tänkt till lite tidigare, försiktigt uttryckt. Här är tid en bra kompis.

Att ställa sig i bostadsköe­r, få till en sparrutin och göra en årlig genomlysni­ng av ekonomin är de viktigaste bitarna.

– Här vill jag skicka med att sparfrågan kan gör en hel del nedtyngda. Man ska spara till barnen, till pensionen, ha en buffert och hålla en budget... men det viktigaste är att man har en sparrutin som passar ens egen ficka. Det viktiga är att man kommer igång, och det finns mycket lättillgän­glig info om det på nätet idag.

– Med det sagt, jag tar alla förhålland­en i försvar. Att man hamnar här handlar oftast om en omedvetenh­et i kombinatio­n med att allt rullar på. Det känns inte som någon orättvisa förrän den är uppenbar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? EKONOMISK KRASCH. En skilsmässa eller separation­en riskerar oftast att drabba den ekonomiskt svagare parten i relationen, vilket oftast är kvinnan.
FOTO: MOSTPHOTOS EKONOMISK KRASCH. En skilsmässa eller separation­en riskerar oftast att drabba den ekonomiskt svagare parten i relationen, vilket oftast är kvinnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden