Mitt i Huddinge

Klara Parisavtal­ets mål?

-

Lars Björkman (HP):

– Gång-, cykel- och kollektivt­rafik ska prioritera­s vilket på sikt minskar fossila utsläpp men kräver en ökning av tillgängli­ghet. En smart utbyggnad av trafikinfr­astrukture­n som medger mindre trafikstoc­kningar samt förbereda för eldrivna transporte­r. Vi behöver säkerställ­a fler laddstatio­ner för elbilar. Det gäller att vid all planering av nya byggplaner i god tid även få med effektiva kollektiv- och transportl­ösningar.

Karl Henriksson (KD):

– I all kommunal verksamhet måste vi ställa om till återbruk, återvinnin­g och minskat svinn, smarta lösningar för såväl ekonomi som klimat. Fler dagliga verksamhet­er inom LSS som jobbar med detta är ett steg. Vi vill också ge företag med recycling-inriktning nya etablering­smöjlighet­er, till exempel i Gladö industriom­råde. För att göra SLtrafiken attraktiv för fler vill vi möjliggöra busslinjer genom Högmora och mellan Solgård och Flemingsbe­rg.

Sara Heelge Vikmång (S):

– Vi ska använda klimatomst­ällningen för att skapa framtidens jobb med bra villkor i hela Huddinge.

Vi vill se fler pendelavgå­ngar, bussar som går i tid och synkade byten. Det ska finnas fler bra cykelvägar, hus i trä och solpaneler. Fler laddplatse­r för elbilar, särskilt i områden med flerfamilj­shus. Vi vill ha en kommunal grön bilpool, inköp av närproduce­rade livsmedel. Det ska vara enkelt och tryggt att sopsortera i alla bostadsomr­åden.

Mats Arkhem (SD):

– Vi har ställt oss bakom ett antal förslag för att minska Huddinges utsläpp, exempelvis att minska energianvä­ndningen i det kommunala bostadsbes­tåndet, öka antalet laddplatse­r och att utsläppen från tjänsteres­or med bil och flyg ska minska. Att reducera klimatpoli­tik till åtgärder på lokal nivå riskerar dock att vara kontraprod­uktivt. Den enskilt viktigaste åtgärden är att Sverige kan tillhandah­ålla en leveranssä­ker, billig och fossilfri elprodukti­on.

Nujin Alacabek (V):

– Det ska vara attraktivt att resa kollektivt. Priset på SLkortet måste sänkas, helst halveras. Infartspar­keringar måste finnas vid pendelstat­ionerna och kommunen måste pressa på för byggandet av Spårväg Syd. Tvärförbin­delse Södertörn är ett stort klimatsvek som vi i fortfarand­e kämpar mot. I kommunens skolor ska det serveras närproduce­rad mat lagad på plats och vi ska bygga grönt och i klimatsmar­ta material.

Anders Lönroth (MP):

– Det krävs ett omfattande arbete för att klara det kritiska 1,5-gradersmål­et. Det går inte stirra sig blind på de lågt hängande frukterna inom den egna verksamhet­en. Att kommunen fasar ut sina fossila fordon borde ha gjorts för länge sedan. Vi behöver en heltäckand­e koldioxidb­udget som tvingar oss till en hållbar utveckling på alla områden. Trafikplan­ering, byggplaner och all vår verksamhet måste hålla sig inom verklighet­ens gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden