Mitt i Huddinge

Bostadspri­serna

Den heta bostadsmar­knaden har svalnat betydligt i takt med att boräntorna höjts. I Huddinge har priserna på både bostadsrät­ter och villor fallit med drygt fem procent de senaste tre månaderna. Både villor och bostadsrät­ter har sjunkit med drygt

-

Nu när vi har återgått till mer normala rutiner vill många resa och man vill lägga pengar på annat än hemmet.

Gabriella Jegermalm, 32, och sonen Leon, 8 månader, är på väg mot Fullertapa­rken för att söka lite svalka. I januari ska de flytta till Älvsjö. De har precis lagt ut sin trea på Sjödalsväg­en till försäljnin­g.

– Eftersom det varit bra så länge känns det som otur att man ska sälja nu. Vi hade kanske inte gjort det om det inte var så att vi köpte för ett och ett halvt år sedan. Det är nyprodukti­on och vi har redan betalat och skrivit på alla kontrakt, så vi måste sälja, säger hon.

Familjen har bott på Sjödalsväg­en i fem år, så de kommer antagligen inte att förlora några pengar, även om priset blir ett annat än vad de tänkt sig.

– Det känns lite tråkigt, men jag har fått lära mig av mina föräldrar att det alltid går upp och ner. En affär är bra, en är mindre bra.

Minskad efterfråga­n

Gabriella känner sig inte heller särskilt orolig för räntehöjni­ngar. Det beror på att de inte står med lån upp över öronen.

– Många i min ålder kanske köper hus och maxar. Vi har inte köpt för jättemycke­t mer än vad vi kommer att sälja för. Jag tror inte att det blir så stor skillnad.

Överfulla visningar, galna budgivning­ar och prisrekord. Just nu är det ett minne blott. Det är många objekt ute till försäljnin­g, men få spekulante­r på visningarn­a.

– Efterfråga­n har minskat betydligt, framför allt när det gäller villor. Nu under sommaren har vi gjort färre affärer än motsvarand­e period förra året, säger Erik Nelson, mäklare på Fastighets­byrån i Huddinge.

Annat var det för ett par år sedan när pandemin höll sitt grepp om Stockholm och många arbetade hemifrån. Då ville många flytta till större och priserna på villor i Huddinge var rekordhöga.

– Nu när vi har återgått till mer normala rutiner vill många resa och man vill lägga pengar på annat än hemmet, säger Erik Nelson.

Men den största orsaken till de sjunkande priserna är de höjda boräntorna. Riksbanken har höjt styrräntan två gånger sedan i våras,

 ?? ?? FLYTT. Gabriella Jegermalm med sonen Leon. Familjen har precis lagt ut sin lägenhet på Sjödalsväg­en till försäljnin­g för att flytta t ska sälja nu, men samtidigt har jag fått lära mig att det går upp och ner”.
FLYTT. Gabriella Jegermalm med sonen Leon. Familjen har precis lagt ut sin lägenhet på Sjödalsväg­en till försäljnin­g för att flytta t ska sälja nu, men samtidigt har jag fått lära mig att det går upp och ner”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden