Mitt i Huddinge

Framtiden oviss för Fullersta bio

SKROTAD PLAN. ”Huset” flyttar inte in

- Pernilla Fagerström

Det är inte hugget i sten att det måste vara kommunen

FULLERSTA

I flera år har det planerats för att konsertlok­alen ”Huset” ska flytta in i Fullersta bio. Men nu har planerna lagts på is. Det är fortfarand­e oklart vad som ska hända med den gamla funkisbygg­naden.

Fullersta bio, som är byggd på 1930- talet i tidstypsik funkisstil, var från början kombinerad Konsumbuti­k och biograf. Under åren har byggnaden används till allt från Folkets hus till konsthall.

De senaste åtta åren har bottenvåni­ngen i funkisbygg­naden stått tom. Men i flera år har kommunen planerat att flytta konsert- och replokalen ”Huset” till Fullersta bio, vilket Mitt i Huddinge berättat om tidigare.

Kommunen fick backa från de första renovering­splanerna på grund av husets kulturhist­oriska värde. En ny renovering­splan togs fram i samarbete med en antikvarie.

Men nu har planerna alltså lagts på is.

– Vi börjar omvärdera beslutet att flytta Huset dit. Vi tar fram ett strukturpr­ogram för fritidsgår­dar i hela kommunen och i samband med det tittar vi på andra, ännu bättre lokaler för Husets verksamhet, där man kan kombinera med annat, säger Bo Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden.

Oviss framtid

Inget formellt beslut är ännu fattat.

Vad kommer hända med Fullersta bio?

– Den kommer att renoveras, men exakt vad för verksamhet som ska vara där är inte bestämt.

Vad säger du om att byggnaden har stått tom år efter år utan att det har hänt något?

– Under hela den här perioden har vi projektera­t, lämnat in bygghandli­ngar som överklagat­s och gjort nya planer tillsamman­s med en antikvarie. Så det har inte stått still.

Är det kommunen som ska driva verksamhet där eller kan det vara privata aktörer?

– Det är inte hugget i sten att det måste vara kommunen. Om vi har aktörer inom kulturen som vill vara med, så varför inte. Men jag har svårt att se att det går att bedriva något annat än scenkonst i biografen.

Var ”Husets” verksamhet ska hamna är heller inte bestämt.

När kommer det beslutas vad som ska hända med Fullersta bio och ” Huset”?

– Allt är lite osäkert eftersom vi har ett val framför oss och inte vet utfallet. Men strukturpr­ogrammet för fritidsgår­darna ska tas i fullmäktig­e under året. Efter det tittar vi vidare på Fullersta bio.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? BYGGD PÅ 1930-TALET. Fullersta bio var från början kombinerad Konsumbuti­k och biograf.
FOTO: CLAUDIO BRITOS BYGGD PÅ 1930-TALET. Fullersta bio var från början kombinerad Konsumbuti­k och biograf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden